Acasă Actualitate ÎPS Ioan, la Moșnița Veche Timiș: ”De astăzi, pe această cruce o...

ÎPS Ioan, la Moșnița Veche Timiș: ”De astăzi, pe această cruce o va săruta doar soarele!”

DISTRIBUIȚI

Înaltpreasfințitul părinte Ioan, mitropolitul Banatului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din parohia Moșnița Veche, din cadrul Protopopiatului Timișoara II, la sfârșitul săptămânii, cu ocazia praznicului Schimbării la Față a Domnului nostru Iisus Hristos,

Chiriarhul Banatului a fost întâmpinat la orele dimineții de către părintele inginer Timotei Anișorac, consilier eparhial al Sectorului patrimoniu și construcții bisericești, din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei, împreună cu părintele protopop Cristian Păiș, părintele paroh Ștefan Mezin, membrii Consiliului parohial, autorități locale și județene, precum și credincioșii parohiei prezenți în număr mare la acest eveniment.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită în biserica parohială, răspunsurile liturgice fiind oferite de către maicile de la Centrul eparhial. La momentul cuvenit foarte mulți credincioși s-au împărtășit cu Sfintele Taine. În cuvântul de învățătură Părintele Mitropolit Ioan le-a vorbit credincioșilor despre importanța praznicului, insistând asupra faptului că Schimbarea la Față a Domnului a avut loc în momentul în care Mântuitorul se ruga. Prin urmare, prin rugăciune avem posibilitatea să primim și noi lumina harului lui Dumnezeu.

După încheierea Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Ioan a sfințit Crucea care va fi înălțată pe noua turlă a bisericii, acesta fiind refăcută în întregime. Înaltpreasfințitul Ioan a evidențiat importanța acestui moment istoric, menționând că cei care în această zi de praznic ,,s-au închinat și au sărutat această Sfântă Cruce, vor putea să le spună copiilor și nepoților lor, că au fost prezenți la acest moment unic și au sărutat Crucea de pe turla bisericii, pe care de astăzi înainte o va săruta doar soarele”.

În încheiere părintele paroh Ștefan Mezin a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, precum și tuturor celor care au participat la acest moment unic din viața parohiei.

Parohia Moșnița Veche face parte din comuna Moșnița Nouă, situată în imediata vecinătate a Timișoarei. Biserica cu hramul ,,Înălțarea Domnului” a fost zidită în anul 1912 și a fost târnosită în data de 12 septembrie 1913 de către Episcopul Ioan Papp al Aradului. În decursul anilor au avut loc mai multe lucrări de renovare a lăcașului de cult. În ultimii ani sfântul lăcaș a fost împodobit cu pictură, a fost refăcut mobilierul interior, au avut loc lucrări de hidroizolație, iar în prezent se renovează turla, precum și exteriorul bisericii, cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, al Consiliului Județean Timiș și al credincioșilor parohiei.

 

Comentarii

comentarii