Acasă Actualitate Istorie, Cultură și Spiritualitate în Banat

Istorie, Cultură și Spiritualitate în Banat

DISTRIBUIȚI

Mitropolia Banatului, Academiei Română Timișoara, Asociația Cultural-Filantropică „Ioan Oprea” Timișoara, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș, prin programul Tim Cultura 2023, desfășoară, în perioada 5-7 noiembrie, simpozionul „Istorie, Cultură și Spiritualitate în Banat”, ajuns la ediția a II-a.

Tema  acestui an este „150 de ani de la înveșnicirea Sfântului Mitropolit Andrei Șaguna și 100 de ani de la nașterea Mitropolitului Nicolae Corneanu”.

Deschiderea oficială a lucrărilor simpozionului, la care participă academicieni, profesori universitari, teologi și laici, istorici, cercetători, preoți, a avut loc în sala de festivități a noului  Centru pentru tineret din incinta reședinței mitropolitane. În debutul acestei manifestări științifice, Corul studenților teologi din Timișoara a susținut un minirecital de cântări bisericești.

După cuvântul de bun venit adresat participanților, ÎPS Ioan, mitropolitul Banatului, a creionat profilul teologic, cultural, social și național al mitropolitului sfânt Andrei Șaguna și rolul important pe care l-a avut mitropolitul Nicolae Corneanu în viața bisericească a Mitropoliei Banatului. Despre personalitatea complexă a mitropolitului Nicolae a vorbit și preasfințitul părinte Paisie Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Comunicările în plen au fost susținute de către P.S. dr. Emilian Nica, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, acad. Ioan Bolovan, Cluj-Napoca, și acad. Ion Păun Otiman, președinte de onoare al Filialei Timișoara a Academiei Române.

În continuare , lucrările au continuat pe trei secțiuni:

Secțiunea I -a, „150 de ani de la înveșnicirea Sfântului Mitropolit Andrei Șaguna”;
Secțiunea a II – a, „100 de ani de la nașterea Mitropolitului Nicolae Corneanu”;
Secțiunea a III –a, “Istorie Ecleziastică Bănățeană”.

Comentarii

comentarii