Acasă Actualitate La dorința primarului Robu, regulile anti-COVID19 vor fi încălcate, vineri, pe scenă,...

La dorința primarului Robu, regulile anti-COVID19 vor fi încălcate, vineri, pe scenă, la concertul Filarmonicii din Parcul Rozelor

3328
DISTRIBUIȚI

Situație incredibilă, la Filarmonica Banatul din Timișoara. Direcția de Sănătate Publică Timiș impune clar că la evenimentele publice în aer liber este interzis să participe mai mult de 50 de persoane, bineînțeles cu respectarea regulilor de distanțare anti-COVID. Doar că primarul Nicolae Robu insista ca de Ziua Timișoarei orchestra să cânte în Parcul Rozelor. Că doar este campanie electorală.

De aceea, unii instrumentiști din cadrul orchestrei filarmonicii atrag atenția că ei nici nu au vrut să participe nici la repetițiile pentru concertul extraordinar care va avea loc, în 31 iulie, în Parcul Rozelor, fiindcă erau pe scenă mult mai mulți. În plus, repetițiile au avut loc în sală, în spațiu închis. Prin urmare, nu au vrut să participe nici la concert.

Ei susțin că orchestra numără peste 50 de persoane, prin urmare, vor fi încălcate regulile, privind protecția anti-coronavirus, vineri seara, pe scenă, la concertul din Parcul Rozelor.

În adresa trimisă de DSP Timiș în 30 iulie 2020 se arată: ”Conform legii 55 din 2020, se interzice desfășurarea evenimentelor în spații deschise, cu excepția celor care se au loc cu participarea a cel mult 50 de persoane și cu respectarea regulilor de distanțare fizică”.

Ioan Vidu, instrumentist a explicat: ”Oricum ar fi, orchestra este mult mai mare de 50 de instrumentiști. Mai este și corul. Se pare că acesta nu va sta pe scenă, dar și acolo sunt vreo 50 de persoane. E clar că orchestra nu poate fi sub 50 de persoane.

Problema este că ne obligă să participăm. Nouă nu ne-a dat ceva oficial că ne scoate din concediu, să venim la lucru. Ei ne-au comunicat prin whats-app și rețelele de socializare că trebuie să participăm conform nu știu cărei legi.

Nu a fost nimic oficial trimis. Există două decizii: una din 9 iunie și alte 29 iunie. Noi le-am primit prin internet.

ITM a atras atenția că nu se iau în considerare whats-app-uri și altele din acestea. Numai ce se prezintă la avizier și cu ștampilă”, a mărturisit Ioan Vidu.

Într-o adresă a conducerii filarmonicii se arată: ”Repetițiile vor avea loc marți-joi la sediu, ora 10, în sala, iar vineri în Parcul Rozelor (repetiție generală plus proba de sunet). Ambele scene (sala și parc) vor fi extinse. Fiecare om este singur la pupitru, iar corul nu va fi pe scenă cu instrumentiștii.

Vom avea personal medical în fiecare zi de repetiție, până la începerea repetiției, care va face triajul epidemiologic (adică măsurarea temperaturii și, probabil, interpretarea stării generale vizibile de sănătate).

Luni nu este repetiție pentru concertul din 31 iulie astfel că se poate folosi timpul pentru revenirea la formă după concediu, studiu individual sau se pot face repetiții pe partide sau chiar citirea partiturilor de către cei care nu au făcut-o încă. După ora 14 se montează extensia la scenă. 

S-a discutat cu DSP-ul și nu emite avize pentru astfel de evenimente, trebuie respectate cerințele referitoare la distanțare și măsurarea temperaturii. 

Primăria, organizatorul evenimentelor din 30 iulie – 3 august va avea personal medical pentru accesul publicului (triere, măsurare temperatura, etc.)”.

Dorel Iuga, președintele de sindicat a adăugat: ”Într-adevăr, avem colegi care nu au vrut să participe la acest concert. Noi pe scenă cred că vom fi peste 90 de instrumentiști, dar corul va sta în altă parte”, spune Dorel Iuga, președintele sindicatului.

Filarmonica susține că vor fi 500 de persoane în public în Parcul Rozelor.

”Așadar, cei ce doresc să se bucure de acest moment de excepție se vor înscrie pe lista celor 500 de locuri disponibile pentru acest eveniment, urmând să fie respectate toate cerințele legale referitoare la distanțarea socială și purtarea măștii pe durata desfășurării evenimentului”, se mai arată în comunicatul filarmonicii.

“Sindicatul Filarmonicii Banatul din Timișoara aduce in atenția publicului meloman și a autoritaților locale că vineri 31/07/2020 orele 21, va avea loc un concert deosebit pe scena din Parcul Rozelor organizat Filarmonica Banatul la cererea Primăriei Municipiului Timișoara prin Casa de Cultură a Municipiului Timișoara. Sindicatul nostru a cerut Conducerii Filarmonicii Banatul să respecte toate reglementările legale privind protecția sănătăți angajaților, așa cum este specificat în Ordinul nr. 2941/1.120/2020 emis de catre Ministerul Culturii și Ministerul Sănătații la capitolul V alin. (1); “în care persoanele care coordonează fiecare eveniment sunt responsabile de verificarea modalității de implementare a acestor recomandări, în vederea reducerii impactului riscului de infecție cu SARS Cov 2 la locul de muncă”, în acest sens sindicatul a întrebat săptămâna trecută și Direcția de Sănătate Publică Timiș dacă instituția noastră are avizul epidemiologic pentru acest concert dar încă așteptăm răspuns. Cu toate acestea managerul instituției noastre se află în concediu de odihnă, deși este prezent zilnic la instituție în acestă perioadă, eschivându-se astfel de responsabilitatea directă organizării acestui eveniment, asta în condițiile în care artiștii filarmonicii au întrerupt concediul de odihnă ca să poată avea loc acest eveniment deosebit”, spune Iuga Lozin Dorel – Președinte SFBT.

Comentarii

comentarii