Acasă Cultura La Timişoara, Marius Ţeicu, după premiera musicalului ‘Micuţa Dorothy’: Copiii de azi...

La Timişoara, Marius Ţeicu, după premiera musicalului ‘Micuţa Dorothy’: Copiii de azi vor duce cultura românească mai departe

DISTRIBUIȚI

Scena Operei Naţionale Române din Timişoara (ONRT) s-a transformat, duminică seara, în tărâmul de basm al Vrăjitorului din Oz, în care sute de copii prezenţi la spectacol au trăit emoţiile peripeţiilor prin care a trecut Micuţa Dorothy, personajul principal al musicalului cu acelaşi nume, semnat de Marius Ţeicu şi prezentat în premieră la ONRT.

Prezent la eveniment, compozitorul Marius Ţeicu a precizat, pentru AGERPRES, că reprezentaţia a fost o reuşită, iar colaborarea cu artiştii timişoreni ai ONRT a fost excelentă, mai ales că la un moment dat era o perioadă când soliştii de operă “aveau o atitudine mai distantă faţă de marele public”, dar lucrurile acestea s-au schimbat în întreaga lume.

“Artiştii au adus şi câteva idei noi în ceea ce priveşte regia, lucru care mi-a plăcut. Distribuţia este formată din artişti talentaţi, musicalul este dificil tocmai datorită faptului că trebuie să dansezi, să cânţi şi să faci proză în aceeaşi măsură, dacă se poate excepţional, pe toate cele trei paliere. Ei au făcut lucrurile acestea, am fost chiar surprins de felul în care cântăreţii de operă au reuşit să facă o proză impecabilă”, a afirmat Marius Ţeicu.

Din loja centrală, Marius Ţeicu a urmărit nu doar spectacolul de pe scenă, ci şi spectacolul micului public din stal, care trăia din plin povestea.

Copiii păstrau liniştea în momentele de dramatism scenic care impuneau tăcerea, reacţionau cu exuberanţă atunci când acţiunea cerea această stare, căutau loc de un mic vals pe măsurile de “trei pe patru” sau schimbau stilul dansului de lângă fotoliile din sală, când ritmul muzicii de pe scenă se schimba.

“Mi-a plăcut foarte mult spectacolul şi sper să aibă o viaţă cât mai lungă, spre bucuria copiilor a căror reacţie am văzut-o, pentru că mă interesează întotdeauna reacţia sălii când e vorba despre copii, care sunt cel mai dur public, pentru că ei sunt şi sinceri şi nu te iartă. (…). Publicul timişorean merită spectacole pentru copii, pentru că ei sunt cei care vor duce cultura românească mai departe. Să sperăm că pe viitor se vor mai face şi alte musicaluri pentru copii”, a punctat compozitorul.

Marius Ţeicu a spus că încă nu are un musical pentru “Motanul Încălţat”, întrucât încă nu i-a găsit cizmuliţele roşii, dar are alte două musicaluri care se pot juca şi la Timişoara, “Guliver în Ţara Piticilor” şi “Frumoasa din Pădurea Adormită”, pe libretele Silviei Kerim.

Soprana Cristina Vlaicu (Dorothy) a afirmat pentru AGERPRES că lumea din acest musical este “locul în care toţi ne dorim să trăim, un tărâm în care dorinţele se împlinesc atât timp cât lupţi pentru ele.

“Este un teren de joacă infinit în care imaginaţia depăşeşte orice limită şi o ocazie fantastică de a retrăi cele mai frumoase momente ale copilăriei”, a punctat ea.

Personajul-cheie al spectacolului, Dorothy, este interpretat de Lucille Vlaicu.

“Micuţa Dorothy are o poveste scrisă pe mai multe niveluri, unul adresat copiilor, mai uşor de asimilat, cu personaje teribil de amuzante şi cu un final fericit, iar altul adresat adulţilor, în care defectele exagerate ale personajelor fantastice le regăsim în cotidian, iar deznodământul poveştii ne învaţă că încrederea în propriile forţe şi un suflet bun conduc spre un final fericit. (…). Lucille se simte extrem de fericită şi tratează totul în joacă, asemeni unui copil”, a explicat Cristina Vlaicu.

Portativul premierei de la ONRT, “Micuţa Dorothy”, poartă semnătura lui Marius Ţeicu, pe libretul Silviei Kerim, după povestea “Vrăjitorul din Oz” de L. Frank Baum, iar cei care au dat viaţă şi altor personaje au fost Octavian Vlaicu, Gabriella Varvari, Crina Vezentan, Laura Mărginean, Marius Goşa, Camil Mara, Bogdan Zahariea, Nicoleta Colceiar, Dan Patacă, în regia artistică a lui Mugurel Chirilă.

Marius Ţeicu a mărturisit că atât şlagărul cât şi musicalul “au trăit în el”, deşi sunt lucruri diferite.

“Mi-a plăcut întotdeauna show-ul, începând cu cel de televiziune, unde am făcut micro-musicaluri cu Titus Munteanu şi cu marii noştri cântăreţi, după care m-am desfăşurat în cele 11 musicaluri pe care le-am scris, iar muzica uşoară rămâne cealaltă latură a mea unde am avut mari succese de-a lungul anilor şi am avut parte şi de mari interpreţi datorită cărora am ajuns şi eu cunoscut (…) Acum am patru musicaluri pentru copii şi încă şapte pentru adulţi”, a completat compozitorul. (sursa: Agerpres)

Comentarii

comentarii