Acasă Cultura Libertatea ca destin!

Libertatea ca destin!

DISTRIBUIȚI

Dialoguri ContemporaneIn istorie se petrec uneori miracole, dar nu se instaleaza miracole. Cea mai mare primejdie astazi pentru tara noastra este aceea de a ignora ca am fost beneficiarii unui miracol: Neamul Romanesc!

Toata lumea constata ca Romania nu merge la potentialul ei. Dupa 26 de ani ne uitam ca nu avem drumuri ca in occident, nu avem spitale performante, nu avem scoli libere si, in special, educatie libera, minte si spirit liber, nu avem o constiinta colectiva care sa ne motiveze, nu avem steag pentru care sa traim bucuria vietii. Romanilor, dupa 26 de ani le este frica de libertate! Este un sentiment de prabusire generala strivit sub frica generalizata si abandonarea constiintei de sine si de aici a constiintei colective. Departarea de sine si frica de raspundere individuala a fiecaruia dintre noi ne-a aruncat la marginea lumii, dar si la marginea vietii. Traim intr-o stare de fericire retrograda nefiind capabili sa simtim cine suntem noi si sa actionam in consecinta. Gindim si actionam doar cum ne-au facut altii sa gindum si sa actionam.

Fariseii scriu astazi o pseudoistorie, iar noi ne-am uitat si abandonat istoria adevarata si pe cei care au murit pentru ca noi sa avem destin. Prin Haret si Mehedinti Romania a fost condusa jumatate de secol prin stiinta si rigoare si scoala muncii. Tot munca este si acum importanta, dar mai speciala: munca in mina sufletelor noastre. O lume fara radacini cum este astazi in Romania este o lume fara morala, care uita de: Bratianu, Eminescu, Onicesu, Mihoc. Moisil, Carafoli, Gogu Constaninescu, George Manu. Acestia si multi altii au facut istorie, si nu evenimente. Au demonstrat ca societate este condusa de oameni care dau, nu care iau. Este clasica astfel diferenta intre celebritate si popularitate.

Romania astazi este condamnata la neputinta pentru a fi exploatata! Printr-o manipulare in masa si absenta totala a ideilor mari. Minti captive si cadere morala uriasa. Totul este acoperit de mil politic. Oameni politci cauta solutii pentru ei nu pentru tara. Lipseste cu desavirsire viziunea pe termen lung, harta viitorului, si metoda. Se gindeste mic si se actioneaza si mai mic. Populatia Romaniei continua sa se inchine la zei de ceara arsi in cuptoarele unei tranzitii nesfirsite sub toga carora se ascunde marea frauda.

Creionez bilantul decadentei, atunci cind civilizatia ca fruct al mucii si pasiunii nu este inteleasa: genialitatea copiilor abandonata si familia distrusa ca si concept. Ce tara este aceea care nu-si iubeste copiii si ii abandoneaza? Romania a pierdut in exterior peste 4 mil de romani. Ne-am decimat biologic. In plus, baza formarii societatii, familia este distrusa. Analfabetismul a ajuns la 20%. Mortalitatea infantile 13/1000 de noi nascuti. Este uriasa! Politica demografica inexistenta; Intr-o democratie cu o clasa de mijloc slaba va fi mereu populism, conflicte interne, invidie si violenta. Industria modesta, datorii externe mari, crestere zero, somaj urias. Nimeni nu plateste si nu este tras la raspundere. Legea fara dreptate este o vorba goala. Polarizarea saraciei si bogatiei este ingrozitoare. Sistemul unitar de amenajare a padurilor bulversat. Solurile distruse, iar fara padure si sol bine gospodarite hazardurile hidrologice si geomorfologice sunt uriase.

Si totul pleaca de la educatie: Educatia daca nu este libera, nimic nu e!
Totul merge prost in invatamintul nostru si desi sunt raportate de 26 de ni rezultate slabe si foarte slabe nimeni nu intreprinde nimic si nimanui nui pasa. Nu se fac nici minime eforturi pentru formarea oamenilor de la catedra, chiar daca exista atita posibilitati, dar nu exista interes poate!? Parintii sunt lasati la rindul lor in ignoranta total separati de scoala si nu se intelege ca simpla comunicare intre ei si scoala nu are nevoie de legi, ci doar de iubire. Toti oficialii ramin ignoranti si farisei cind este vorba de scoala romaneasca. Se face doar propaganda cu olimpicii si geniile, cind de fapt toti sunt genii doar cu diferenta ca sunt saraci si abandonati de familie si de stat undeva la marginea tarii.

In fapt nu suntem preagtiti pentru o educatie centrata pe om ca entitate. Nu suntem pregatiti sa acceptam diversitatea umana, modele distinct de success, nevoia de optiune, de drum personal, de stiluri de invatare si aspiratii unice. Probabil ca daca am face asta am primi o doza prea mare de libertate si aceasta ar putea sa ne fie fatala., am scapa de sub control si corportaiile care au inlocuit statul in Romania ar pierde totul!… Si sigur starea de fapt este mentinuta cu intentie pentru ca pamintul constiintelor noastre nu este destul de destelenit pentru a primi aceasta saminta sacra a Divinitatii pentru ca omul sa ajunga ce a fost destinat sa fie: Liber si Independent.
Romanii in continurae au nevoie de catalog unde sa fie strigati pe numele de familie cu autoritate, manati de la spate si tinuti in chingile fricii de libertate si de moarte. Dar in special de frica de responsablitate. Parintii actuali le dau copiilor exact cit cred ei ca merita ei insisi… Adica neincrederea lor in ei insisi si sentimental neputintei si al sclaviei modern in care se afala intreaga tara.

Si cu toate acestea sustin ferm ca nu exista nici o fatalitate atunci cind suntem animati de un ideal comun, atunci cind stim unde mergem, si atunci cind, uitindu-ne la geografia tarii, cu luciditatea de a privi viiorul, ne fructificam sansele mari pe care le avem: hrana si apa. Capital natural bun si pozitie geografica strategica la granita cu Asia. Increderea in tineri, motivati de istoria noastra, si investitia in om care sa fructifice genialitatea romaneasca, sunt caile de progres. Excelenta si competenta nu depind de marimea tarii ci de sistemul ei de educatie.

Conditia regasirii increderii este insa unitatea natiunii si aici trebuie sa ne aflam indiferent daca nu ne-am inteles intotdeauna. Clasa politica trebuie sa inteleaga ca interesul national nu este dependent de rezultatul alegerilor, ci de o anumita gindire comuna privind iesirea tarii din starea de moleseala colectiva generalizata.

Sa aducem tara la nivelul unei chemari! Sa ne mobilizam fortele si sa folosim atuurile noastre pentru a ridica un steag printrun proiect de tara unic in lume: Hrana, Apa, Energie!
Statul este facut sa asigure buna functionare si trebuie sa fie impartial. Nu apartine celor care pe timp limitat au primit gestionarea lui, ci natiunii. Statul da semnalul sa fii om demn. Daca nu este stat nu este nici emergenta si nici demnitate. Statul reprezinta din punct de vedere institutional legea. Echilibru intre stimularea mediului de afaceri si protectia sociala. Economia propritarilor. Renasterea locurilor de munca.

Demnitatea provoaca demnitate, iar conducerea tarii se impune prin virtute. Avem de servit o cauza nobila: o Romanie reunita si stapina pe propriul ei destin. Sa fim credinciosi idealurilor noastre si sa raminem demni!
Romania trebuie sa stie ce vrea, iar poporul roman sa inteleaga ce poate!

Comentarii

comentarii