Acasă Actualitate Liceele vocaţionale “nu se restrâng, nici nu se desfiinţează”

Liceele vocaţionale “nu se restrâng, nici nu se desfiinţează”

DISTRIBUIȚI

Situaţia învăţământului din România este una aflată în ceaţă. Profesorii ştiu una, iar de la Bucureşti se transmit altele. Oamenii cred că se vor desfiinţa şcoli, în timp ce din surse oficiale li se spune că totul e în regulă şi totul rămâne la locul dinainte stabilit. Ba mai mult, după cum spune inspectorul şcolar general de Timiş, Mariana Eftimie, directori de la liceele vocaţionale i-au spus că au venit părinţi să-şi retragă copiii de la şcoală pe motiv că se vor desfiinţa. Ori, Eftimie spune că acest lucru nu se va întâmpla. Inspectorul general şcolar din Timiş a avut o întâlnire cu cei de la Primăria Timişoara legată de unele şcoli unde costurile necesită a fi completate. “Urmează să transmitem primăriei costurile care ar trebui compensate. Va fi un angajament pentru un acest an şi se va avea în vedere continuarea pentru anul viitor, pentru că un an şcolar nu se suprapune pe un an fiscal”, spune Eftimie.

Au cerut 234 de clase de a IX-a, s-au aprobat 199
S-a realizat o situaţie şi în ceea ce priveşte învăţământul liceal, mai precis elevii absolvenţi de clasa a opta care vor nerge mai departe în clasa a noua la diferite licee. Conform statisticii, sunt 5.944 de elevi absolvenţi de clasa a opta. Aceştia vor fi repartizaţi în 199 de clase. Sunt 112 clase de învăţământ tehnologic, au fost aprobate 74 de clase pentru liceele teoretice şi 15 clase pentru liceele vocaţionale. Este vorba doar de clasele de a noua. Propunerea din partea şcolilor a fost de 234 de clase şi posibilitatea a fost de 199.

“Am să cer o mărire a coeficienţilor pentru învăţământul vocaţional de artă şi muzică”
În ceea ce priveşte liceele vocaţionale, senatorul PD-L Gheorghe David spune că va cere o mărire a coeficienţilor pentru învăţământul vocaţional. Mai precis, va cere revenirea la procentul care era înainte, deoarece aceste şcoli necesită fonduri sporite. Un set de ore se fac de toată clasa, în timp ce orele de pian sau alte instrumente se fac individual. “Am să cer o mărire a coeficienţilor pentru învăţământul vocaţional de artă şi muzică. Am să cer reanalizarea şi să se revină la procentul de 1,94. Asta ar însemna mai mulţi bani per elev pentru liceele vocaţionale. Am să cer să se facă şi o reevaluare naţională a şcolilor de artă. Au apărut foarte multe şcoli în multe locuri în ţara asta şi nu ştiu cât de bine sunt fundamentate”, spune senatorul Gheorghe David.

Compensare complementară
Inspectorul şcolar general de Timiş spune că liceele vocaţionale nu se vor desfiinţa, ba mai mult, se caută a fi ajutate, ori de către administraţia locală, ori de către guvern, dacă senatoul David va avea succes în demersul său.  “Au fost părinţi care au solicitat retragerea copiilor din clasa întâi.  Aceste licee nici nu se restrâng, nici nu se desfiinţează. Vocaţionalele ţin toate clasele normal şi la o oră de pian este un elev cu un profesor. Costurile pentru aceste şcoli sunt cu mult mai mari decât costurile pentru o şcoală obişnuită. Pentru menţinerea lor, deocamdată, în formula existentă a hotărârii de guvern, va fi susţinută în consiliul local compensarea complementară”, spune Eftimie.

Comentarii

comentarii