Acasă Actualitate Ligia Deca, noul ministru al Educaţiei, a fost cadru didactic asociat la...

Ligia Deca, noul ministru al Educaţiei, a fost cadru didactic asociat la Universitatea de Vest Timişoara

DISTRIBUIȚI

Preşedintele Klaus Iohannis a numit-o luni pe Ligia Deca în funcţia de ministru al Educaţiei, după ce a eliberat-o din funcţia de consilier prezidenţial. Noul ministru a depus jurământul la Palatul Cotroceni, într-o ceremonie la care au participat şi premierul Nicolae Ciucă şi preşedinţii celor două Camere, Marcel Ciolacu şi Alina Gorghiu, precum şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. 

Preşedintele Klaus Iohannis a ţinut un discurs în care a arătat că ”o naţiune fără un sistem de educaţie performant are puţine şanse în lumea de astăzi, care devine din ce în ce mai complicată”.

Ligia Deca s-a născut la 22 decembrie 1982.

Este licenţiată în inginerie navală şi navigaţie în cadrul Universităţii Maritime Constanţa (2006) şi a absolvit studii de masterat în management maritim şi portuar în cadrul aceleiaşi universităţi (2008).

Este doctor în ştiinţe politice, titlu acordat de Universitatea din Luxemburg (2016) şi absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College, Bucureşti (2019), potrivit biografiei publicate pe www.presidency.ro.

În 2008, a coordonat proiectul pilot al Coaliţiei pentru Universităţi Curate, în cadrul Societăţii Academice din România (2008). A fost preşedintele Uniunii Studenţilor din Europa (2008-2010), ceea ce a presupus, între altele, reprezentarea organizaţiei în cadrul Bologna Follow-Up Group, structurile Uniunii Europene în domeniul educaţiei şi UNESCO, conform notelor biografice publicate pe www.romaniacurata.ro. A coordonat Secretariatul Bologna (2010-2012), gestionând procesul de organizare a Conferinţei miniştrilor educaţiei din statele membre ale European Higher Education Area în 2012.

A deţinut poziţiile de consultant extern în Consiliul Europei (2012-2015), expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (2012-2015) şi de cadru didactic asociat la Universitatea de Vest Timişoara (2014-2015) şi la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative – SNSPA (2019-2021). A fost membră a grupului de experţi al Comisiei Europene pe tema ”Ştiinţa în educaţie” (2014) şi a Boardului Executiv al Comisiei Fulbright în România (2017-2020), potrivit www.presidency.ro.

La 29 iunie 2015, a fost numită consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, iar la 23 decembrie 2019, a fost numită în funcţia de consilier prezidenţial pe probleme de educaţie şi cercetare, de către preşedintele Klaus Iohannis, coordonând proiectul România Educată, conform autobiografiei publicate pe reţeaua LinkedIn.

Din 2022, este lector universitar în cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).

Este autoare şi coautoare a numeroase articole şi studii publicate în reviste de prestigiu din domeniul politicilor educaţionale.

Comentarii

comentarii