Acasă Actualitate Limita maximă de viteză, majorată pe drumurile expres

Limita maximă de viteză, majorată pe drumurile expres

DISTRIBUIȚI

Limita maximă de viteză admisă pentru drumurile expres va fi majorată până la 120 km/h, conform unui proiect legislativ adoptat de Parlament, prin votul final al Camerei Deputaților. Măsura este luată cu argumentul că drumurile expres au fost proiectate cu posibilitatea adaptării acestora la profil de autostradă, în funcție de evoluția fluxurilor de trafic.

Potrivit inițitorilor, legislația rutieră nu stabilește acum un regim diferențiat între drumurile expres și drumurile naționale europene (E) atât în ceea ce privește viteza maximă admisă pe cele două categorii de drumuri naționale, cât și din perspectiva regimului de circulație aplicabil acestora.  Autorii proiectului, inițiat de USR, arată că în prezent se află în diferite etape de proiectare sau execuție drumuri expres ce vor asigura o circulație rutieră rapidă între diverse localități din România, iar măsurile propuse sunt necesare în acest context.

Prin urmare, proiectul adoptat prevede, în primul rând, majorarea limitei maxime de viteza admise pentru drumurile expres. Astfel, limita maximă de viteză în afara localităților pe drumurile expres este majorată de la 100 km/h în prezent la 120 km/h. În funcție de categoriile de autovehicule, în afara localităților, pe drumurile expres viteza va fi: – majorată de la 100 km/h la 120 km/h pentru autovehiculele din categoriile A și B; – majorată de la 90 km/h la 100 km/h pentru autovehiculele din categoriile C, D si categoria D1; – majorată de la 80 km/h la 85 km/h pentru autovehiculele din categoriile A1, B1 si C1

Proiectul instituie, totodată, reglementări similare cu autostrada și pentru drumurile expres în privința interzicerii circulației pietonilor, a autovehiculelor cu gabarite sau mase depășite, interzicerii învățării conducerii unui vehicul sau staționării pe banda de urgență sau acostament. De asemenea, ca și pe autostradă, pe drumurile expres vor fi interzise circulația sau staționarea pe spațiul interzis care separă sensurile de circulație, staționarea ori parcarea în alte locuri decât cele special amenajate, executarea manevrei de întoarcere sau de mers înapoi, circulația sau traversarea de pe un sens de circulație pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părți carosabile.

Sursa: profit.ro

 

Comentarii

comentarii