Acasă Actualitate Livius Cârstea, SANITAS Timiş: „Partidele politice să nu îşi desfășoare campania electorală...

Livius Cârstea, SANITAS Timiş: „Partidele politice să nu îşi desfășoare campania electorală pe Legea sănătăţii”

DISTRIBUIȚI

După marele scandal privind Legea sănătăţii, finalizat cu decizia lui Traian Băsescu de a retrage proiectul, au fost reluate dezbaterile, în plin an electoral.

„Partidele politice să nu îşi desfășoare campania electorală pe Legea sănătăţii. Toate s-au folosit de sănătate şi au făcut promisiuni, iar după ce au ajuns la putere au uitat. Nu e bine să ne grăbim cu proiectul”, a declarat Livius Cârstea, preşedintele Sanitas Timiş, marţi, 6 martie.

 

Legea să garanteze dreptul angajaţilor

Echipa Ministerului Sănătăţii s-a întâlnit cu reprezentanţii Federaţiei SANITAS, la începutul săptămânii, pentru a dezbate noul proiect al Legii privind organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar. „Elaborarea noului proiect legislativ se va face în mai multe etape. După fiecare capitol pe care îl definitivăm vom avea noi consultări cu partenerii noştri de dialog”, a declarat dr. Vasile Cepoi, secretar de stat, în timpul întâlnirii. Oficialul MS a mai spus că aşteaptă din partea tuturor celor care participă la dezbaterile pe tema Legii sănătăţii propuneri concrete cu privire la modul de organizare a asigurărilor de sănătate, cel de funcţionare al unităţilor sanitare dar şi de asigurare a calităţii serviciilor medicale.

În timpul discuţiilor, reprezentanţii sindicatelor şi-au arătat disponibilitatea de a participa la elaborarea noii legislaţii din domeniul sanitar. Ei s-au arătat interesaţi ca legea să garanteze drepturile angajaţilor din sistem şi, în mod special, de organizarea unităţilor sanitare.

Vor principiul francez de sănătate

Cârstea a subliniat că există percepţia ca proiectul să fie acelaşi cu cel retras, la decizia lui Traian Băsescu. Problema este că nu s-a discutat pe niciun proiect, ci pe principii generale – cum ar dori MS.

„Ne-au dat un chestionar la care va trebui să răspundem. Probabil documentul va ajunge şi la populaţie. Îl voi da şi la membrii de sindicat, pentru a răspunde. Peste o lună ne vom întâlni iarăşi. Am vrea ca noul proiect să îmbrăţişeze principiul francez, fiindcă e de sorginte socială şi mai aproape de caracteristicile fizico-psihice şi de nivelul de trai al populaţiei din ţara noastră. Preferăm sistemul Bismark, că se bazează pe principiul solidarităţii şi subsidiarităţii. Să nu ne luăm după cele olandeze, engleze sau americane, sunt surogat!”, a spus Cârstea.

Autorităţile sanitare au angajat o firmă engleză pentru a realiza o nouă evaluare a stării de sănătate a românilor, să fie trase nişte concluzii, apoi nişte principii care să stea la baza noului proiect al Legii sănătăţii. Aşadar, partidele politice se vor folosi din plin de subiectul sănătate, în campania electorală 2012.

Comentarii

comentarii