Acasă Actualitate Lugoj, „Florența Banatului”. Film de promovare a municipiului de pe Timiș

Lugoj, „Florența Banatului”. Film de promovare a municipiului de pe Timiș

DISTRIBUIȚI

„Lugoj – Florența Banatului” este numele filmului realizat regizorul Vasile Bogdan și directorul de imagine Grațian Gâldău, finanțat din bugetul local al Municipiului Lugoj, care va fi lansat săptămâna viitoare.

Filmul a fost finanțat din bugetul local al Municipiului Lugoj în cadrul proiectului ”Lugoj – Valori și caractere în inima Europei”.

“Filmul nostru, proiectat în trei episoade, își propune să reliefeze particularitățile urbei de pe Timiș, urmărind istoria, construcțiile spirituale și materiale, dar și atmosfera și perspectivele oamenilor de aici. Lugojul, străvechea așezare de pe malurile Timișului, a rămas în timp o oază de liniște, lumină și demnitate. Numită de savantul Nicolae Iorga <Florența Banatului>, tocmai pentru armonia și strălucirea sa, orașul a devenit în timp pilda unei conviețuiri pline de înțelegere și frățești apropieri între oameni de diverse naționalități și confesiuni. Astfel, cunoscut ca o adevărată capitală spirituală românească din Banat, Lugojul s-a afirmat și prin largi deschideri europene”, anunță organizatorii proiectului „Lugoj – Valori și caractere în inima Europei”.

Lugoj este al doilea oraș ca mărime și importanță din județul Timiș, după Timișoara. În film nu lipsesc poveștile unor personalități lugojene precum familia Brediceanu, ai cărei membrii, tribunul Coriolan Brediceanu și fiii săi, Tiberiu și Caius Brediceanu, s-au afirmat în plan politic, social, cultural, alături de ei Mihai Brediceanu, Filaret Barbu, Gelu Barbu, tenorul de faimă mondială Traian Grosavescu sau compozitorul Ion Vidu.

Nume precum Bela Lugosi, incontestabilul star de la Hollywood, sculptorul Ingo Glass, compozitorul Gyorgy Kurtag, Georges Devereux, fondatorul etnoanalizei și a etnopsihiatriei precum și mulți alții au adus glorie Lugojului.

Premiera filmului „Lugoj – Florența Banatului”, care are o durată de 45 de minute, va avea loc la Teatrul „Traian Grozăvescu” din Lugoj în data de 14 decembrie 2022, ora 19.00.

Comentarii

comentarii