Acasă Cultura Cine a fost Avram Imbroane, al cărui nume este purtat de strada...

Cine a fost Avram Imbroane, al cărui nume este purtat de strada de la Pădurea Verde Timișoara?

DISTRIBUIȚI
Foto: Portretul soților Avram și Sofia Imbroane – colecția MNaB.
Cine a fost Avram Imbroane al cărui nume este purtat de o stradă la Timișoara? Cercetătorii de la Muzeul Național de Artă Timișoara explică: 
În istoria Banatului românesc, data de 9 decembrie este dedicată unuia dintre cei mai fervenți militanți pentru cauza românismului: Avram Imbroane. 

În 9 decembrie 1880, la Coştei, Banatul sârbesc s-a născut Avram Imbroane (d. 23 septembrie 1938, la Bucureşti), teolog, om politic bănăţean, gazetar și creator de publicații, deputat. Avram Imbroane a făcut parte din grupul de 69 de bănățeni prezent la Alba Iulia în 1 decembrie 1918, iar după Unire a depus o meritorie activitate în Parlamentul României unde, de altfel, a fost și vicepreședinte al Camerei Deputaților.
De numele lui Imbroane e legată clădirea în care azi se află sediul Consiliului Județean Timiș și Prefectura. Imbroane a intenționat să construiască o şcoală de fete care să poarte numele soției sale Sofia. Începută în 1933, construcţia nu a putut fi finalizată din cauza crizei economice. În 1940, Palatul administrativ al județului s-a mutat din Piața Unirii în această clădire.
 

Comentarii

comentarii