Acasă Actualitate Manifestare religioasă de amploare, la Mănăstirea Maria Radna din Lipova Arad, de...

Manifestare religioasă de amploare, la Mănăstirea Maria Radna din Lipova Arad, de Sfânta Marie

1174
DISTRIBUIȚI

Episcopia Romano Catolică Timișoara a informat că, astfel, cu ocazia sărbătorii Ridicării Fericitei Fecioare Maria cu trupul şi cu sufletul la cer, în 15 august 2020, în Bazilica din Maria-Radna județul Arad, începând cu ora 11.00, Excelența sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan de Timișoara, va celebra o Sf. Liturgie pontificală.

Excelența Sa Antonín Basler episcop auxiliar de Olomouc (Cehia), oaspete invitat și așteptat, a fost nevoit, din cauza pandemiei să își amâne vizita în Banat, pentru o dată ulterioară.

Omilia va fi rostită în trei limbi de Pr. Anton Butnaru canonic, paroh de Recaș. În cadrul acestei Sf. Liturghii va fi marcat și jubileul de 500 de ani de la ridicarea primei biserici în viile Radnei, pe locul actualului lăcaș, respectiv consacrarea actualului lăcaș de cult, în 1820, de către arhiepiscopul-primat de Esztergom, Alexander Rudnay, care proaspăt numit fiind ca arhiepiscop, aflându-se pe drumul dinspre Alba Iulia (până atunci el fiind episcop în dieceza Transilvaniei) spre Strigoniu, a primit la Radna pallium-ul mitropolitan din partea episcopului de Cenad Ladislau Köszeghy. Cu această ocazie, noul arhiepiscop-primat a consacrat bazilica.

În cadrul jubileului, Episcopia Romano-Catolică de Timișoara, prin Arhiva Diecezană, în colaborare cu Asociația Filatelică din Județul Timiș, reprezentată de dl. Marius Muntean au realizat un plic filatelic comemorativ de prima zi, cu ștampilă specială aprobată de Regia Autonomă Poșta Română, ștampilă cu care va fi ștampilată întreaga corespondență care va pleca din Poșta Radna în data de 14 august 2020.

Sf. Liturghie pentru credincioșii de etnie cehă la Maria-Ciclova

La poalele munţilor Aninei se înalţă biserica din Ciclova-Montană, Sanctuar Marian vizitat mai ales de comunităţile croate, germane şi cehe din zona Banatului-Montan a Diecezei de Timişoara. Cu prilejul sărbătorii Ridicării Fericitei Fecioare Maria cu trupul şi cu sufletul la Cer, vineri, 14 august 2020, la ora 18.00 va avea loc o Sf. Liturghie pentru credincioșii de etnie cehă, celebrantul principal fiind Excelența Sa Iosif Csaba Pál episcop diecezan de Timișoara. Excelența Sa Antonín Basler episcop auxiliar de Olomouc (Cehia), oaspete invitat și așteptat, a fost nevoit, din cauza pandemiei să își amâne vizita în Banat, pentru o dată ulterioară.

Hramul bisericii romano-catolice Sf. Rochus din Timișoara-Freidorf

Duminică, 16 august 2020, la ora 11.00 va avea loc o Sfântă Liturghie solemnă, cu ocazia hramului bisericii dedicate Sfântului Rochus din Timișoara-Freidorf. Celebrantul principal va fi Msgr. Johann Dirschl vicar general, omilia fiind rostită de către Pr. Zsolt Szilvágyi vicar pastoral, paroh al Parohiei Romano-Catolice din Timișoara IV Iosefin. Muzica sacră va fi susținută de: Lucian Furda (vioară), Eduard Ailenei (contrabas), Cristian Roșoagă (orgă). La finalul Sf. Liturghii va fi și un concert susținut de artiștii mai sus menționați.

Sf. Liturghie de hram la Cruceni

Joi, 20 august 2020 comunitatea romano-catolică din Cruceni, filială a Parohiei Romano-Catolice din Otelec sărbătorește hramul bisericii sfințită în cinstea Sf. Ștefan rege al Ungariei. Răspunzând invitaţiei adresate de către Pr. József Heinrich, paroh al Parohiei Romano-Catolice din Otelec, Sf. Liturghie începând cu ora 10.00 va fi celebrată de către Excelența Sa Iosif Csaba Pál episcop diecezan de Timișoara.

Curs de formare a laicilor

Cursurile de formare a laicilor, începute între 21-22 februarie, continuă în cursul acestui an. La curs au participat peste 100 de persoane din diferite parohii din Dieceză. Scopul acestei instruiri este de a învăța cum să fim ucenici ai lui Isus. Acest curs este destinat creștinilor laici, adulți, care doresc să crească în credință și vor să slujească în secolul în care trăiesc. Următorul curs va avea loc în data de 21 august a.c., începând cu ora 18.00 prin intermediul internetului. Prelegerea va fi condusă de dr. Imogen Tietze referent, tema fiind Sf. Scriptură.

Hirotonire întru preot la Maria Radna

Sâmbătă 22 august 2020 pentru Episcopia Romano-Catolică de Timişoara se va derula un moment deosebit, fiind hirotoniţi întru preot doi tineri absolvenţi ai Facultăţii de Teologie: Ionuc-Vasile Hojda din Sânmartinu Maghiar, filială a Parohiei Romano-Catolice din Otelec și Piry Radulov din Parohia Romano-Catolică din Breștea, prin aceasta ei intrând deja în slujirea pastorală a credincioşilor din această Dieceză.

Celebrarea hirotonirii va fi oficiată de Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál episcop diecezan de Timișoara. Sf. Liturghie pontificală de hirotonire va avea loc la ora 11.00 în bazilica Maica Harurilor din Maria Radna. Primiția Pr. Ionuc-Vasile Hojda va avea loc a doua zi, duminică, 23 august a.c. la ora 17.00 în fața bisericii din Sânmartinu Maghiar, iar cea a Pr. Piry Radulov va avea loc duminincă, 30 august, la Breștea.

Comentarii

comentarii