Acasă Politica Maria Grapini – misiune specială în Franța, în numele PE. Obiectiv: siguranța...

Maria Grapini – misiune specială în Franța, în numele PE. Obiectiv: siguranța șoferilor de tir

DISTRIBUIȚI

Eurodeputata Maria Grapini a făcut parte din delegația Parlamentului European în Franța! Obiectiv: creșterea siguranței șoferilor de camioane în spațiul Uniunii Europene!

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, membru al comisiei TRAN, a însoțit, în Franța, o delegație a Comisiei pentru petiții din PE, formată din Dolores Montserrat (PPE, președinte), Kosma Zlotowski (ECR) și Vlad Gheorghe (RENEW).

Provocările de securitate cu care se confruntă șoferii de camioane în parcările de pe autostrăzile din statele UE (vezi cazul tragic de anul trecut, care a oripilat întreaga Europă, în care doi bărbați de origine kurdă au ucis, cu sabia, într-o parcare din Franța, un tânăr șofer de TIR român în prezența soției sale) s-au regăsit pe agenda discuțiilor purtate de cei patru europarlamentari cu reprezentanții jandarmeriei franceze din departamentul Somme (unde a avut loc crima!), dar și cu reprezentanții petiționarilor (în semn de protest peste 23.000 de persoane au semnat o petiție și au solicitat măsuri de securitate sporită în cazul șoferilor de camioane).

„Din punctul de vedere al comisiei TRAN a fost important să putem discuta și cu șoferii aflați în parcările vizitate și cu autoritățile franceze ( jandarmerie), dar și cu concesionarii autostrăzilor și parcărilor pentru a putea înțelege cauzele care duc la accidente rutiere, furturi de mărfuri și condițiile de lucru ale șoferilor și problemele firmelor de transport în piața internă”, a explicat Maria Grapini.

În cadrul vizitei care a durat trei zile, delegația de europarlamentari a efectuat mai multe vizite pe teren pentru a vedea, concret, provocările cu care se confruntă șoferii de camioane și identificarea unor soluții ferme pentru securizarea suplimentară a zonelor de parcare pentru vehiculele grele de marfă.

Mai mult, delegația s-a întâlnit și cu părțile interesate, respectiv organizația de parcări securizate care efectuează auditurile, precum și operatorii de autostrăzi și asociația națională a acestora. În ultima zi, delegația a vizitat locul unde a fost ucis un șofer de camion și s-a întâlnit cu procurorul general și adjunctul procurorului care investighează uciderea șoferul român.

Maria Grapini a mai subliniat următoarele: „Am fost la locul unde șoferul român a fost ucis și am discutat cu reprezentanții jandarmeriei franceze care răspund de zona în care s-a petrecut această tragedie! Faptul că Mihai, șoferul român de doar 28 de ani a fost înjunghiat de doi migranți trebuie să fie un semnal de alarmă pentru UE și pentru fiecare stat membru în parte în privința problemei, din păcate, încă nerezolvată, a migranților ilegali! Dumnezeu să-l odihnească pe omul care a fost ucis nevinovat și, în context, autoritățile să se grăbească în adoptarea unor decizii în direcția creșterii siguranței cetățenilor, indiferent de țara în care aceștia trăiesc sau circulă!”.

Așadar, delegații vor include în raportul final al acestei misiuni recomandările necesare care să permită tuturor instituțiilor și părților interesate implicate să conlucreze la soluționarea securității și problemele de siguranță ale șoferilor de camioane, în realizarea unor condiții de siguranță armonizate pentru aceștia.Concluziile și recomandările proiectului de raport vor fi apoi prezentate și votate în Comisia Europeană pentru petiții în aproximativ trei luni.

 

Comentarii

comentarii