Acasă Politica Marius Cârceie: „Este anormal să îţi baţi joc de votul a 7,5...

Marius Cârceie: „Este anormal să îţi baţi joc de votul a 7,5 milioane de români, care au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu”

DISTRIBUIȚI

Marţi, 21 august 2012, Curtea Constituţională a decis să invalideze referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Marius Cârceie, fost vicepreşedinte al PNŢCD Timiş, a oferit prima reacţie din tabără ţărănistă după decizia CCR.

„Alături din colegii din PNŢCD Timiş, am susţinut, încă din 2009, că Traian Băsescu nu este persoana potrivită pentru a conduce România. În campania pentru referendum am continuat să susţin acest lucru şi, pe 29 iulie, m-am prezentat la vot. Ţinând cont de poziţia mea cu privire la referendum şi de decizia Curţii Constituţionale, ţin să fac următoarele precizări: consider că este anormal să îţi baţi joc de votul a 7,5 milioane de români, care au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu. Este anormal, având în vedere că la alegerea preşedintelui, la fel ca toate celelalte alegeri, nu este necesar cvorumul, iar numărul voturilor pentru demitere a fost cu aproape două milioane mai mare decât cel al voturilor prin care preşedintele a fost ales. Chiar şi aşa, procentul celor care s-au prezentat la vot a fost de peste 50% din populaţia reală cu drept de vot, iar neprezentarea nu poate fi tradusă automat într-o susţinere faţă de Traian Băsescu. 88% dintre cei care au votat au fost împotriva lui Traian Băsescu. Faptul că un preşedinte de ţară a adunat atâtea antipatii vorbeşte de la sine”, spune Marius Cârceie, membru PNŢCD Timiş, candidat al Uniunii pentru Timiş (PNŢCD+FDGR) pentru funcţia preşedinte al CJ Timiş, la alegerile din 10 iunie 2012.

„Curtea Constituţională, care veghează asupra constituţionalităţii legilor, nu trebuia să se pronunţe asupra cvorumului”

„O parte din responsabilitate o poartă şi cei care au demarat procedura de suspendare, pentru că nu s-au asigurat că există cadrul legal pentru un asemenea demers. Neglijenţa este unul dintre motivele pentru care peste 7 milioane de voturi au fost practic aruncate la gunoi, ceea ce aruncă România pe o pantă periculoasă. Ignorarea acestor voturi, alăturată faptului că o mare parte dintre românii sunt scârbiţi de luptele politice, riscă să provoace o falie între populaţie şi cei care conduc, ridicând o gravă problemă de legitimitate şi reprezentativitate pentru cei din urmă. Din punct de vedere juridic, Curtea Constituţională, care veghează asupra constituţionalităţii legilor, nu trebuia să se propunţe asupra cvorumului. Curtea nu aplică legile, ci legea fundamentală – Constituţia. E anormal ca 9 oameni numiţi politic să stea să analizeze votul a 8 milioane de alegători”, spune Marius Cârceie.

Comentarii

comentarii