Acasă Politica Marius Dugulescu: „Nu am promis, dar am făcut multe pentru Colegiul 3...

Marius Dugulescu: „Nu am promis, dar am făcut multe pentru Colegiul 3 Timișoara”

DISTRIBUIȚI

INTERVIU

O parte a presei v-a catalogat drept traseist, în urma încercării ratate de a intra în PNL şi apoi după trecerea la PP-DD. Care este realitatea, domnule Dugulescu?

Mă bucur că mi-ați pus această întrebare, este cu adevarat o problemă reală, un fenomen care, pe parcursul celor 4 ani ai actualului legislativ, a căpătat o anvergură fără precedent, mă refer la migrarea parlamentarilor de la un partid la altul sau "traseism", așa cum l-ați numit dumneavoastră. Şi ca să vă răspund direct: eu nu sunt nici traseist, nici oportunist, am plecat din PDL pentru că am fost alungat. Trebuie privită această problemă nu doar ca forma, ci şi ca fond. Când cineva te dă afară din casă, când vezi că nu eşti apreciat, ci din contra, apreciaţi sunt doar aceia care nu fac nimic sau slujesc liderul politic, atunci nu cred că e vorba de oportunism sau traseism. Eu am plecat din PDL când era la guvernare, nu am plecat mânat de interese personale. Politica se face în interiorul unui partid, ce variantă există decât să activezi în alt partid, atunci când nu mai ai loc în partidul tău? Cât despre politică, nu mă aștept să fie o atmosferă de mănăstire, dar cred că este nevoie totuşi de mai multă moralitate, bună-credință şi devotament faţă de tară, avem prea mulți politicieni care fură, mint, înşală şi îşi servesc propriile interese. Cred că România are nevoie de oameni precum Coposu, Brătianu, Maniu, care să lupte pentru interesul naţiunii, nu pentru propria îmbogăţire şi parvenire!

De ce aţi vrut iniţial să intraţi în PNL şi apoi aţi decis să rămâneţi în PD-L? Vă pare rău acum?

Am intenționat să mă alătur PNL pentru că era singurul partid de dreapta, spun am intenționat deoarece nu am devenit membru. A fost doar o intenție care nu s-a materializat. Nu am semnat o adeziune şi nici nu am anunțat trecerea mea de la grupul PDL la grupul PNL, așa cum cere procedura parlamentară în astfel de situații. Am vrut să trec pentru că mi-am dat seama că este un capăt de drum, pe deoparte, oamenii îmi semnalau derapajele guvernului, iar pe cealaltă parte, colegii mei din partid nu aveau loc de mine, nu că aş fi făcut de ruşine cu ceva partidul sau că aş fi făcut afaceri cu statul, nu m-au acceptat pentru că îmi făceam prea bine treaba, atât în Colegiul 3, cât şi în Parlament, unde sunt pe primele locuri la prezenţă, initiative legislative sau întrebări şi interpelari. Or, pe actuala lege electorală, dacă eu câștigam, însemna că altcineva pierde. S-a preferat să fiu eu îndepărtat. Un calcul foarte greșit şi egoist! În pofida tuturor lucrurilor, am rămas în PDL din două motive: o dată că nu m-a lăsat constiinţa să votez împotriva Guvernului Ungureanu, MRU fiind un om pe care îl apreciam mult şi al doilea motiv este datorită insistenţei liderilor PDL de la acea vreme, care au apreciat activitatea şi seriozitatea cu care mi-am exercitat mandatul de deputat şi m-au rugat să rămân în PDL. Am acceptat şi, astfel, transferul spre PNL nu a mai avut loc. Şi să vă răspund la cea de a doua întrebare: nu îmi  pare rău de nimic din ce am făcut, pentru că tot ce am făcut a fost din bună-credință şi bine intenționat. Nu am plecat să-mi fie mie bine, am vrut să plec doar pentru a avea o atmosferă normală în interiorul partidului şi activitatea de deputat să poată fi apreciată cu adevarat. Pentru mine, respectul face mai mult decât orice. Am trăit mulți ani în SUA şi am avut ocazia să învăț că politica nu este doar o slujbă, ci este o slujire (servanthood leadership).

În ce împrejurări şi, mai ales, de ce aţi decis să candidaţi pentru PP-DD?

După ce am luat act că nu se respecta decizia nr.2 din 06.02.2012 a Biroului Permanent Național şi a Colegiului Director, care prevedea că actualii parlamentari candidează fiecare în colegiile pe care le-au câştigat în anul 2008, am analizat bine situația în care mă aflam, situație în care ajunsesem din cauza naivităţii mele de a crede în promisiunile liderilor partidului. S-a dovedit că interesul bate caracterul şi principiile. Aflându-mă în această situație, am decis să demarez strângerea de semnături pentru a candida independendent. Din păcate, din cauza legii electorale total incorecte, independenţii nu au nici o șansă să acceadă în parlament. Cu toate că am fost curtat de mai multe partide politice pentru a candida din partea lor, am răspuns bucuros invitaţiei PPDD de a mă alătura echipei din Timiș şi vreau să vă spun că am găsit o atmosferă prietenească, în care politica se face din dragoste pentru ţară şi cu mult entuziasm. Majoritatea oamenilor din PPDD sunt persoane care nu au mai făcut până acum politică, persoane care sunt scârbite de politica dâmboviţeană practicată în ultimii 22 ani. Aveam de ales: să ies din politică, atunci când vor unii politicieni sau să candidez şi să las ca cetățenii Colegiului 3 să hotărască dacă merit să fiu reales sau nu. Am ales să vin în faţa alegătoriilor mei şi să le spun ce am făcut pentru ei în acest mandat şi să dau socoteală în faţa lor, nu a politicienilor.

Ce lucruri concerte aţi făcut pentru locuitorii Colegiului III Deputaţi-Timişoara?

Încă de la început, mi-am propus să fiu un parlamentar cât mai aproape de oameni, acționând sub deviza "Politică în folosul oamenilor", astfel activitatea mea s-a desfășurat pe două paliere. La nivel de parlament, am căutat să fiu prezent la toate şedinţele de plen şi la comisii, unde se dezbat proiectele legislative, reușind să fiu pe locul 5 în top, din 334 deputati. Al doilea palier este activitatea din teritoriu, unde am avut întâlniri cu cetățenii din Colegiul 3, chiar pe străzile unde aceştia locuiesc, am elaborat apoi un program de audiențe, nu doar parlamentare, ci şi audiențe juridice gratuite şi audiențe pentru probleme ce țin de administrația locală. Mii de cetățeni au venit cu încredere la cabinetul meu parlamentar şi am fost vocea lor înaintea autorităților statului, în încercarea de a rezolva cât mai multe probleme cu care se confruntă cetăţenii. Am atras peste 20 de miliarde de lei vechi pentru reabilitarea mai multor grădiniţe, şcoli şi lăcaşuri de cult, de diferite confesiuni, din Colegiul 3. Pentru că mi-am dorit să fiu aproape de cetățeni, iar aceştia să poată cunoaște ce face deputatul lor în colegiu, am editat şi tipărit anual rapoarte de activitate parlamentară, care au fost distribuite la fiecare familie din Colegiul 3. Atunci când nu am găsit ajutor la București,  am căutat sprijin în afara graniţelor ţării. Chiar în această vară, am fost invitat ca vorbitor de către Oklahoma City Rotary Club din SUA, unde am prezentat două proiecte foarte importante pentru care căutăm finanțare – înființarea unei secții de terapie intensivă pentru copiii arşi, în cadrul Spitalului de Copii “Louis Ţurcanu”, care va fi dotată cu aparatură ultramodernă şi, de asemenea, va fi dotat şi Spitalul de Cardiologie ASCAR.

Ce le promiteţi alegătorilor, dacă obţineţi un nou mandat de deputat?

Ceea ce am promis şi în 2008, un singur lucru: că voi fi cinstit şi voi fi alături de ei. Am intrat în politică dezamăgit de cei care ne-au condus atâţia ani şi doresc să fac în continuare o politică curată, în folosul oamenilor! Cred că cel mai important şi cel mai rar lucru pentru politicieni este să rămână Cinstiţi, Smeriţi şi cu inima pentru alegători şi pentru ţară! Nu am promis, dar am făcut multe pentru Colegiul 3 Timișoara, activitate pe care am prezentat-o în cele 4 rapoarte de activitate distribuite în colegiu. Voi continua să fiu la dispoziţia cetățenilor. Așa cum am mai spus, pentru mine a fi deputat nu este doar o slujbă, ci o slujire făcută cu responsabilitate faţă de oameni şi înaintea lui Dumnezeu!

Comentarii

comentarii