Acasă Eveniment Medicul timişorean care a conceput primul copil român în eprubetă a fost...

Medicul timişorean care a conceput primul copil român în eprubetă a fost sărbătorit la Academia Română

DISTRIBUIȚI

Un om extraordinar, cu o viaţă extraordinară. Atât ca primar, cât şi ca universitar, mă simt foarte bine să ştiu că în acest oraş există oameni de talia acad. prof. dr. Ioan Munteanu. Timişoara se mândreşte cu omul, cu medicul, cu profesorul şi academicianul Ioan Munteanu”, a mărturisit primarul Nicoale Robu, sâmbătă, 6 iulie, cu prilejul aniversării a 75 de ani a acad. prof. univ. dr. Ioan Munteanu, în Aula Academiei Române Filiala Timişoara.

„Prof. Ioan Munteanu Întâiul sau prof. Ioan Munteanu Primul” a fost expunerea pe care acad. prof. dr. Ioan Păun Otiman a prezentat-o despre activităţile şi faptele de excepţia pe care le-a înfăptuit profesorul de-a lungul timpului. Dintre acestea amintim: dr. Ioan Munteanu înfiinţează, dotează şi organizează în 1995, la Clinica Bega Timişoara, primul Centru de Laparoscopie, Chirurgie Laparoscopică, Fertilizare in Vitro şi Embriotransfer din România şi printre primele din Europa. Astfel, s-a pus atât baza ştiinţifică, cât şi cea materială, pentru ca în 1995, dr. Munteanu să realizeze prima fertilizare in vitro în România, iar în 6 februarie 1996 s-a născut Daniel, primul copil român obţinut datorită unuia dintre cele mai mari succese ştiinţifice ale medicinei secolului 20. De atunci, la acest centru, s-au născut sute de copii (prin metode ale reproducerii umane asistate). Rezultatele centrului au fost publicate în reviste de specialitate din întreaga lume.

A fost primul român făcut în eprubetă. Un băiat fain. Are 183 centimetri şi e baschetbalist”, a accentuat dr. Munteanu.

De asemenea, profesorul a realizat primele sarcini gemelare şi multiple prin fertilizare in vitro şi embriotransfer şi astfel mamele au născut primii tripleţi în România. Profesorul a organizat Primul Congres Naţional de Reproducere Umană Asistată în România. Prof. dr. Munteanu este primul şi singurul om de ştiinţă căruia, prin excepţie, i s-a acordat de două ori premiul Academiei Române, în 1987 şi în 2003. Prof. dr. Munteanu este întâiul şi singurul profesor al Universităţii de Medicină şi Farmacie Timişoara şi fost student căruia i s-a conferit în 2001 pentru întreaga activitate ştiinţifică cea mai înaltă distincţie a Ministerului Educaţiei şi Cercetării “Premiul Opera Omnia”.

„Pentru meritele sale incontestabile pentru şcoala ştiinţifică creată la Timişoara pentru discipolii creaţi, pentru premierele sale medicale este primul profesor medic şi singurul din oraşul de pe Bega primit în Academia Română după revoluţie ca o încoronare a tot ceea ce a realizat pentru ştiinţa şi practica medicală”, a subliniat Otiman.

Dr. Ioan Munteanu s-a născut în data de 23 iunie 1938, în comuna Igriş, judeţul Timiş. Primele studii le-a realizat în şcoala primară din localitate, care în acest moment îi poartă numele. Gimnaziul şi studiile liceale le-a urmat în Timişoara, la Liceul “Victor Babeş”. Pe parcursul întregii perioade de şcolarizare a obţinut numai premiul întâi. În 1961, a absolvit Facultatea de Medicină Generală din Timişoara, cu media 10 (zece). A fost șef al clinicii Universitare de Obstetrică-Ginecologie Bega şi este membru de onoare al Academiei Române.  

Comentarii

comentarii