Acasă Eveniment Migranți din Siria și Irak, transportați în Germania pentru sume între 2.000...

Migranți din Siria și Irak, transportați în Germania pentru sume între 2.000 şi 20.000 de euro de persoană. Patru ”cărăuși” au fost reţinuți în Timiș

676
DISTRIBUIȚI

Patru persoane care făceau parte dintr-o reţea internaţională de trafic de migranţi au fost reţinute pentru 24 de ore, în urma a 13 percheziţii efectuate de procurorii DIICOT în judeţul Timiş. Gruparea transporta ilegal persoane din Irak, Iran sau Siria în Germania în schimbul unor sume cuprinse între 2.000 şi 20.000 de euro de persoană.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), procurorii şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane au efectuat pe data de 13 noiembrie, opt percheziţii domiciliare pe raza judeţului Timiş, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat şi trafic de migranţi.

Anchetatorii spun că în această cauză există suspiciunea că în perioada 2014 – 2018, grupul infracţional organizat cu caracter transfrontalier a acţionat în mod coordonat, în scopul comiterii de infracţiuni de trafic de migranţi, prin organizarea deplasărilor frauduloase a cetăţenilor din Irak, Iran şi Siria către state din vestul Europei, prin îndrumarea, călăuzirea, transportul, transferul şi adăpostirea acestora, prin ţările de tranzit de pe rutele Irak/Iran/Siria – Turcia – Grecia/Bulgaria/Serbia – România, cu destinaţia finală Germania, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 2.000 euro şi 20.000 euro/persoană.

Pe calea cooperării judiciare internaţionale, în luna noiembrie a anului 2018, a fost încheiat un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă formată din autorităţile judiciare din România, autorităţile judiciare din Germania, autorităţile judiciare din Marea Britanie şi autorităţile judiciare din Ungaria.

“În urma cercetărilor s-a stabilit că transporturile de migranţilor ce ajungeau pe teritoriul României, plecau din Timişoara către ţările din vestul Europei şi se derulau pe parcursul a cel puţin 20 de ore până la destinaţie şi erau efectuate de cele mai multe ori cu mijloace de transport de tip camion. Migranţii erau ascunşi pe parcursul acestor călătorii, în interiorul remorcilor, printre mărfurile transportate. Persoanele astfel transportate nu aveau acces pe parcusul călătoriei la mâncare, apă şi acces la toaletă. În anumite situaţii, din cauza lipsei oxigenului, dar în ciuda temperaturilor mai scăzute, migranţii preferau să taie părţi din prelata remorcii pentru a ventila spaţiul în care se aflau”, se arată în comunicatul DIICOT.

Astfel, pe data de 13 noiembrie, au fost efectuate percheziţii simultane pe teritoriile Germaniei, Turciei şi României, iar în urma acţiunilor din ţara noastră, la sediul DIICOT – Structura Centrală au fost aduse, în vederea audierii, patru persoane, suspectate că au sprijinit gruparea infracţională. Acestea au fost reţinute pentru 24 de ore şi urmează să fie prezentate Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

În cadrul acţiunii, doi poliţişti români au participat la cele cinci percheziţii efectuate pe teritoriul Germaniei, iar doi omologi din Germania au acţionat la percheziţiile efectuate pe teritoriul ţării noastre.

În urma investigaţiilor desfăşurate, patru persoane (şoferi) au fost deja condamnate în Germania la pedepse cuprinse între un an şi opt luni şi cinci ani de închisoare, o altă persoană a fost trimisă în judecată de autorităţile maghiare, iar liderul grupării a fost arestat pe teritoriul Marii Britanii, în baza unui mandat internaţional emis de autorităţile germane şi urmează a fi extrădat.

În acelaşi timp, autorităţile din Turcia au emis mandate de arestare pe numele a 14 suspecţi bănuiţi că ar fi sprijinit gruparea infracţională, iar o alta persoană (membru al grupării transfrontaliere cu atribuţii de organizare al transporturilor frauduloase de migranţi pe segmentul Serbia – Romania, România – Germania a fost reţinută pe teritoriul Greciei.

În cadrul anchetei, au fost documentată activitatea infracţională a unui număr total de 36 de suspecţi, care ar fi reuşit să organizeze de traficarea ilegală a 580 de migranţi depistaţi pe teritoriile Germaniei, Ungariei şi României.

Sumele de bani obţinute din desfăşurarea activităţilor infracţionale se ridică la aproximativ două milioane de euro.

Sursa: news.ro

Comentarii

comentarii