Acasă Politica Milioane de euro investite degeaba la Arad

Milioane de euro investite degeaba la Arad

DISTRIBUIȚI

16.10.2015-spital judeteanLuptele politice se dau pe bani publici la Arad. Culmea este că ele se derulează în cadrul aceleiași instituții, ai cărei șefi provin din același partid. După ce Nicolae Ioțcu, președinte al Consiliului Județean Arad, a investit din banii instituției pe care o conduce zeci de milioane de euro în sănătate și în Spitalul Clinic Județean Arad, la câteva luni de la suspendarea sa din funcție, președintele interimar Adrian Țolea, comentând strategia de sănătate, a anunțat că unica soluție ar fi construirea unui nou spital județean. Numai că, proiectul seamănă extrem de mult cu cel prezentat de primarul Gheorghe Falcă, în urmă cu câțiva ani, când acesta se lăuda că a reușit să aducă la Arad un spital regional.

Zeci de milioane de euro în Spitalul Județean

Preluarea finanțării spitalelor din Arad de către autoritățile județene și municipale a pus problema eficientizării actului medical, pentru a oferi mai multe șanse pacienților din județ. S-a decis unificarea fostului spital municipal din Arad cu spitalul județean și așa a luat ființă, în anul 2012, Spitalul Clinic Județean de Urgență din Arad, care reunește toate secțiile care în trecut au aparținut de cele două unități medicale.
Planul managerial al conducerii spitalului a primit suport necondiționat din partea conducerii Consiliului Județean Arad. Președintele, acum suspendat, Nicolae Ioțcu a fost cel care a înțeles necesitatea de modernizare a actului medical și a oferit sprijin și soluții pentru finanțarea transformării spitalului. Una din marile probleme de la Arad era cea legată de funcționarea unor secții în clădiri retrocedate foștilor proprietari, aflate, în mare parte, într-o avansată stare de degradare dar pentru care se plăteau chirii substanțiale. Punctual, au fost căutate soluții pentru fiecare caz în parte. Secția TBC va fi mutată într-o clădire nouă, proprietate a Consiliului Județean, în marginea Aradului, în cartierul Grădiște și va fi cea mai frumoasă secție de profil din Europa. Investițiile fără precedent demarate de Consiliul Județean au modificat fața vechiului Spital județean. Realizat la standardele anilor 80, spitalul era departe de cerințele medicinei moderne. Programul de restructurare a vizat eficientizarea activității, dotarea cu aparatură și realizarea condițiilor pentru personalul medical și pentru bolnavi. A fost reabilitată complet clădirea și primele urgențe au vizat Blocul operator și Secția ATI, ambele aflate în situația de a nu mai primi autorizație de funcționare. Farmacia spitalului, care era într-o situație deplorabilă, a fost de asemenea reamenajată. Au urmat restul secțiilor, pentru care au fost investite sume uriașe în dotări moderne cu aparatură medicală. Consiliul Județean a cheltuit de la preluarea în 2012, în Spitalul Județean Arad, zeci de milioane de euro.

Strategia de sănătate și șefi noi la Spitalul Clinic Județean Arad

Adrian Ţolea, preşedinte interimar al Consiliului Judeţean Arad, a anunţat finalizarea studiului privind „Strategia de sănătate a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad”, un document în urma căruia să se iniţieze acţiuni de planificare şi implementare a măsurilor de îmbunătăţire a performanţei şi calităţii serviciilor de sănătate din cadrul spitalului.
„Mă bucur că acest document strategic se sincronizează cu concursul pentru numirea, în perioada următoare, a unui nou manager general al instituţiei, concurs care se va încheia la mijlocul lunii viitoare, după care vom completa întreaga echipă de conducere. Vom avea o echipă nouă, pe de-o parte, iar pe de altă parte vom avea şi o strategie nouă”, a declarat Adrian Ţolea, preşedinte interimar al Consiliului Judeţean Arad. Numai că, se pare, noii șefi de la Spitalul județean, susțin reprezentanți ai mediului politic arădean, vor fi deciși la PNL Arad. „Pe termen scurt trebuie reorganizată partea de management a instituţiei, astfel încât să existe stabilitate”, a explicat Adrian Țolea.

Un spital nou

Președintele interimar al Consiliului Județean Arad, Adrian Țolea, a anunțat că se impune construirea unui nou spital, deși până acum s-au investit zeci de milioane de euro în cel existent, numai în ultimele două mandate în care Nicolae Ioțcu a fost președinte al Consiliului Județean Arad, iar Țolea, vicepreședinte. „Ca un obiectiv concret, avem în vedere construirea unui spital care să fie conform standardelor obligatorii. Această nouă unitate spitalicească va trebui să fie construită într-o zonă cu acces la autostradă, să aibă circuitele medicale necesare bine gândite, cu o eficienţă cât mai mare, pentru eliminarea pierderilor însoţite de un act medical în beneficiul arădenilor. Este vorba de o construcţie modulară, cu o investiţie majoră. Va trebui să gândim totul astfel încât să pornim de la strictul necesar, de la secţiile vitale unui spital, şi pe măsura posibilităţilor financiare să adăugăm alte şi alte secţii, pentru ca la final să avem o construcţie compactă şi eficientă. Noua construcţie nu implică la renunţarea la sediul actualului Spital Judeţean, nici la noul sediu TBC, care va fi inaugurat, cel mai probabil, luna viitoare”, a declarat Adrian Ţolea.

PNL plimbă spitalul judeţean virtual prin tot judeţul

Florin Tripa, consilier județean social-democrat arată că nu contează că s-au cheltuit zeci de milioane de euro pentru Spitalul Județean din Arad, dacă proiectul nu este precum dorește președintele PNL Arad, Gheorghe Falcă. Cunoscut oponent al lui Ioțcu, mai ales după ce l-a învins în competiția internă din partid pentru șefia PDL Arad, Falcă vrea să-i demonstreze președintelui suspendat al Consiliului Județean Arad prin Adrian Țolea că nu a avut viziune și că se va construi un spital nou.
„Un exemplu este modul în care a fost plimbat prin judeţ un virtual spital judeţean, care ar urma să fie construit în viitor. Vreau să precizez de la început că noi, cei din PSD, considerăm că este nevoie de un spital modern, aşa cum avem nevoie şi de o strategie pentru sănătatea arădenilor. Totuşi, aceste obiective nu trebuie folosite pentru tot felul de afaceri, inclusiv pentru afaceri imobiliare şi creşterea artificială a preţurilor unor terenuri. În anul 2007, reprezentanţii PNL anunţau construcţia unui viitor spital la Zădăreni. Tot în 2007, Consiliul Local Municipal Arad a votat hotărârea prin care se aproba un Plan Urbanistic de detaliu cu privire la «extinderea zonei de locuinţe – Calea Zădăreni, spital clinic şi campus şcolar». De altfel, în 2009, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, anunţa inclusiv că are un constructor pentru noul spital! În anul 2011, se renunţă la variantele Arad şi Zădăreni, fără prea multe explicaţii, şi se prezintă un studiu de prefezabilitate pentru construcţia unui nou spital judeţean la Şagu. În ciuda votului împotrivă dat de către opoziţia de atunci, administraţia PDL, astăzi PNL, a mers înainte cu proiectul Şagu. Zilele acestea, citim cu stupoare declaraţia preşedintelui interimar al CJA care ne spune, oarecum vag, că noul spital ar trebui construit undeva aproape de autostradă. Ce să înţelegem de aici? Că s-a schimbat din nou schimbarea şi că spitalul virtual va fi plimbat din nou? Credem că este suficient faptul că reprezentanţii PNL au privit până acum problemele Spitalului Judeţean prin prisma traficului de influenţă şi ca pe o sursă de şpăgi, conform probelor administrate de DNA. Credem că este nevoie de responsabilitate, de evaluarea nevoilor arădenilor şi cumpănirea modului în care sunt cheltuiţi banii publici”, a spus consilierul judeţean Florin Tripa, secretarul executiv al PSD Arad.

Comentarii

comentarii