Acasă Actualitate Muzeul Banatului a desfășurat campania de săpături arheologice la mănăstirea medievală de...

Muzeul Banatului a desfășurat campania de săpături arheologice la mănăstirea medievală de la Igriș

DISTRIBUIȚI

Muzeul Național al Banatului Timișoara a desfășurat campania de săpături arheologice sistematice la mănăstirea medievală de la Igriș, comuna Sânpetru Mare, județul Timiș.

Din partea Muzeului Național al Banatului au participat la săpături dr. Daniela Tănase, responsabil științific, Zsuzsanna Kopeczny, arheolog medievist, Ștefan Popa, biolog, iar de la Institutul de Arheologie al Universității Catolice ”Pázmány Péter” din Budapesta au venit dr. Balázs Major și Bendeguz Tobias, arheologi.

Cercetările s-au concentrat în partea de sud-est a corpului mănăstiresc, unde potrivit principiilor arhitecturale cisterciene stabilite de abatele Bernard de Clairvaux în prima jumătate a secolului XII, se afla sufrageria, încăperea care adăpostea sursa de încălzire și bucătăria mănăstirii.

Rezultatele săpăturilor arheologice sunt spectaculoase, fiind găsite ziduri, încăperi cu podele, canale de aducțiune și de scurgere a apei care provin din mai multe faze de construire a clădirilor din cursul secolelor XII-XV/XVI. Aceste structuri construite dovedesc iscusința constructorilor din Evul Mediu în materie de inginerie hidraulică, domeniu în care călugării cistercieni au fost inovatori.

”De menționat este și descoperirea unei locuințe cu cuptor, databilă în secolele XI-XII, anterioară construirii mănăstirii înființate în anul 1179.

Cu prilejul cercetărilor din campania arheologică a anului 2023, colecția Muzeului Național al Banatului s-a îmbogățit cu fragmente arhitecturale sculptate în gresie, monede și o cantitate însemnată de ceramică din secolele XIII-XV”, mai explică specialiștii MNaB Timișoara.

Comentarii

comentarii