Acasă Administraţie Nevoile europene ale Timişoarei

Nevoile europene ale Timişoarei

DISTRIBUIȚI

timisoara de sus17Ca să ştii ce şi-ar dori un turist care vine în oraşul tău ar trebui să te pui în situaţia în care tu ai fi turist într-o ţară străină, dar nu doar pentru a sta întins pe plajă, făcând băi de nisip şi a te îndopa cu mici şi bere, ci dacă ai fi un turist mai … elevat. Ţi-ai dori ca la coborârea din tren/autocar/avion să poţi ajunge în cel mai scurt timp la locul de cazare, cu un mijloc de transport (în comun sau nu) civilizat, taximetristul să nu te ardă cu 100 de lei pentru 2 metri parcurşi şi să nu te sufoci de mirosul de tutun sau de tapiseria ruptă şi urât mirositoare, să poţi să-ţi deschizi geamul în taxi fără să te rogi de şofer să-l deblocheze ca să poţi respira aerul curat de afară.
Dacă cobori din tren şi vrei să stai doar câteva ore în oraş, ai nevoie de căsuţele pentru bagajul de mână unde să-şi poţi lăsa rucsacul, etc.
Dacă vrei să iei un mijloc de transport până la un loc de cazare, vrei să călătoreşti într-un troleu/tramvai/autobuz curat, neaglomerat, fără gălăgie, cu călători civilizaţi, la rândul lor, fără să miroase a alcool care a ajuns pe jos pentru că s-a spart sticla cu ”doi ochi albaştri”, fără miros de transpiraţii, fără să mori de cald sau de frig, fără hoţi de buzunare sau cerşetori. Vrei să fii liniştit şi bineînţeles, să ai geamuri mari şi curate prin care să vezi lucruri/obiective interesante şi frumoase din acel oraş.
Ajuns la locul de cazare, vrei să fii întâmpinat de gazde serviabile, fără acrituri sau ifose. Camera să fie curată, mâncarea proaspătă, bună şi pe alese.
De acolo, devii pieton. Cu sau fără ghid, când ajungi într-un oraş cum este Timişoara, vrei să vezi la pas tot ce este mai frumos, mai atrăgător, mai de neuitat, specific locului. Dar pentru asta ai nevoie de siguranţă în circulaţie, de traversări pietonale sigure, să nu te calce bezmeticii pe verde, pe trecere, pentru că nu-şi doreşti să ajungi la spital.
Şi ghidul te va purta pe unde a învăţat el cel mai bine că trebuie să îţi arate, ca să nu te plictiseşti, dar nici să nu te oboseşti. Ai căuta muzee (cam lipsă), statui (am început să avem şi altele noi, pe lângă cele deja existente), ai auzit că oraşul are şi vaporaşe, categoric că ai vrea promenadă şi cu vaporetele, ai vrea să te plimbi pe faleza ape respective, să găseşti terase cu meniuri pe alese, locuri umbroase, parcuri atrăgătoare, inclusiv cu fântâni muzicale, pentru că sunt atractive, cât mai locuri unde să poţi face poze de neuitat. dacă eşti tânăr şi fire sportivă ai vrea o bicicletă pentru turul centrului. Sunt foarte atrăgătoare podurile spectaculoase şi te poţi bucura de pasaje rutiere subterane, frumos luminate, care dau o notă aparte călătoriei. Sunt foarte atrăgătoare târgurile sau locurile unde se comercializează suveniruri.
Dacă ghidul are un traseu care implică deplasarea cu autocarul, etc, ai nevoie de un trafic ca în palmă, în aşa fel încât să nu îţi petreci vacanţa stând să apară unda verde. Dacă se iese din oraş, ai nevoie de drumuri bune şi sigure, cu minimum două benzi pe sens, ca să nu fi expus pericolelor accidentelor prin depăşire.
Seara îşi doreşti un spectacol bun, pe care să-l trăieşti şi să-l înţelegi şi fără a cunoaşte limba (operă, simfonic, balet) sau poate vrei un local cu muzică bună sau chiar o discotecă sigură.
Noaptea vrei linişte pentru un somn odihnitor, pentru ca a doua zi să o iei de la capăt. În Timişoara.
Tragem linie şi contorizăm pe câte dintre acestea le avem? Sigur, suntem încă în şantiere, care se vor închide până în 2020, unele anul acesta, altele înainte de 2020.
Operatori de turism şi reprezentanţi ai unor firme de transport private au discutat aceste probleme, marţi, în cadrul unei întâlniri organizate de Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului în Timiş. Au remarcat, printre altele, că lipsesc casele de bagaje de mână din Gara de Nord, că şperţarii din taximetrie sunt cartea de vizită în aeroport, că sunt puţine treceri de pietoni în zona centrală, că este aglomeraţie în trafic, că nu este confortul european în mijloacele de transport în comun, că pe locurile de îmbarcare/debarcare destinate special autocarelor (Parcul Central, Bastion şi Parcul Civic) parchează alte autoturisme, iar Poliţia Locală trebuie să urmărească fenomenul.

Comentarii

comentarii