Acasă Actualitate Nicolae Robu descalifică propunerea colegului de partid, rectorul Marilen Pirtea, referitoare la...

Nicolae Robu descalifică propunerea colegului de partid, rectorul Marilen Pirtea, referitoare la digitalizarea TM2021 – Capitală Europeană a Culturii

DISTRIBUIȚI

Ieri, rectorul Universității de Vest din Timișoara, penelistul Marilen Pirtea propunea ca proiectul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii să fie dus în online, pentru a contracara efectele pandemiei de Covid-19 asupra potențialului acestuia. Pirtea, vorbind despre o posibilă amânare, a spus:

„Dacă vom găsi resursele de a transfera în digital și online mare parte din programul capitalei culturale europene din 2021, nu văd de ce ar mai fi necesar să amânăm programul pentru 2022”.

Astăzi, într-o conferință de presă, primarul Nicolae Robu a descalificat ideea colegului său de partid: „O asemenea propunere nu poate fi luată în calcul. Trebuie să înțelegem spiritul acestui proiect!”.

Robu a explicat că Timișoara a obținut titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 în baza unui Bid Book. Acesta are prevederi care trebuie respectate, totul în baza contractului semnat. „Nu putem să facem altfel decât am spus că le facem!”, a spus edilul.

Mai mult, primarul amintește că încă nu este clar dacă, într-adevăr, programul se va amâna, așa cum prezicea Pirtea. „În primul rând nu noi decidem, ci Comisia Europeană. Bineînțeles, vom fi consultați și noi și, sigur, și Ministerul Culturii. Noi nu am cerut nicio amânare. Suntem în stare să exercităm această calitate de la 1 ianuarie 2021. Problema e că nu pot să își exercite programul orașele care anul acesta au mandatul câștigat. Ne apropiem de jumătatea anului și nu au făcut nimic. Propunerea era să se decaleze totul cu jumătate de an. Ar fi 1 iunie în loc de 1 ianuarie –  nu sunt chiar șase luni, doar cinci, dar așa consideră Comisia Europeană – până la 31 mai”. O altă propunere, a mai precizat primarul, ar fi ca orașele care anul acesta au mandatul să îl ducă la final în 2023, când ar fi trebuit ca Marea Britanie să dea Capitala Culturală Europeană.

În legătură cu posibila digitalizare a proiectului, Robu a explicat: „Digitalizare trebuie să prezentă în orice, dar noi vrem să avemspectacole – cele prevăzute pentru Bega, Piața Victoriei sau locații încă neanunțate – complexe, mai aparte decât cele obișnuite. A fi Capitală Europeană a Culturii înseamnă să duci cultura la cât mai mulți cetățeni, după cum recomandă chiar Comisia Europeană. Nu e o abordare elitistă, ci una care prepune implicarea cetățenilor. În această perioadă, am văzut de ce sunt în stare oamenii fără cultură. Obligațiile sunt ducerea culturii la oameni. Avem și spectacole elitiste la care, și la acestea, trebuie să aducem și lume de rând. Vrem să le facem cum au fost ele gândite. (…)

Una este să te uiți la un tablou, la o expoziție, de-aproape, să îl vezi cu ochii tăi, și cu totul altceva să îl vezi prin cele mai avansate tehnologii, oricâtă rezoluție ai avea, digitalizat. E o mare diferență! Una este să vibrezi când ai pe scenă, în fața ta un mare artist, o formație, artiști de toate felurile, de operă, de folclor, de ce vrei, și cu totul alta este să-i vezi pe un ecran. Este o mare diferență! Tehnologia, v-o spune un profesor universitar în Calculatoare și Tehnologia Informației, ne-a schimbat viața, categoric, dar ea trebuie să vină acolo unde este locul potrivit și să nu ia locul a ceea ce trebuie păstrat, ce ține de străfundul ființei noastre, cu trăiri emoționale, dincolo de cele raționale”.

Pe final, Robu a mai recunoscut: „Știu, lucrurile nu merg bine la asociație, este limpede. Acum, eu sunt prins cu altele (n.r. legate de pandemia de Covid-19), dar am promis că mă implic altfel acolo.În perioada asta, cei implicați în asociație trebuie, fiecare, să respectefișa postului său. Dacă nu o face bine, trebuie să fie schimbat. Nu e în regulă ca cineva să facă altceva care nu ține de poziția pe care o ocupă el. Nu e în regulă!(…) Nu pot să vin eu, de exemplu, ca primar, și să mă ocup de activitățile executive în asociație. Asta se cheamă uzurpare de prerogative. Nu cred că e cazul, mai ales într-o asemenea asociație, să se întâmple uzurpări de prerogative”.

Comentarii

comentarii