Acasă Administraţie Nu v-ați protejat contorul de apă de îngheț, iar instalația de apă...

Nu v-ați protejat contorul de apă de îngheț, iar instalația de apă s-a spart, veți plăti remedierea!

DISTRIBUIȚI

Temperaturile pe timpul nopții au scăzut în Timișoara până la minus 12 grade, iar în continuare, gerul va fi accentuat, de minus 7 -8 grade, toată săptămână.

Prin urmare există un risc foarte mare de a îngheța contorul de apă, cu efecte nedorite pentru consumatori.

În aceste condiții, Aquatim trage un semnal de alarmă: ”Atenție la contoarele de apă! Feriți-le de îngheț! Căminele protejează suficient instalaţiile din interiorul lor. Acolo unde instalaţiile nu sunt montate în cămine şi sunt expuse temperaturilor scăzute, acestea trebuie protejate de îngheţ, cu materiale termoizolante. Acesta este cazul contoarelor din subsolurile unor blocuri, spre exemplu, sau al robinetelor din curţile caselor”.

Aquatim atenționează că, în următoarea perioadă, gerul poate crea neplăceri produse de conducte de apă sparte din cauza înghețului, dacă acest contor nu este protejat și avariile vor duce la întreruperi în furnizarea continuă a apei.

Acestea pot fi evitate, însă, prin câteva măsuri simple, luate din vreme.

Astfel, Aquatim are câteva recomandări pentru a evita efectul frigului asupra instalațiilor de apă din casă și din exterior.

Toate instalațiile de apă expuse frigului, cum ar fi cele montate în aer liber sau în spații neîncălzite (poduri, subsoluri, garaje etc) trebuie fie scoase din funcțiune și golite de apă înainte de venirea vremii reci, fie să aibă parte de protecţie la îngheț.

Pentru a rezista iarna afară, conductele de apă au nevoie de un strat protector termic, iar astfel de „haine” pentru îmbrăcat conductele se găsesc în magazinele de bricolaj sau de pe piața construcțiilor și sunt, de regulă, tuburi din materiale termoizolante, care se montează cu ușurință pe acestea.

Este esențial ca toate îmbinările unei instalații – coturi, teuri etc. – să fie protejate corespunzător, pentru că un mic „buzunar” de apă expus temperaturilor negative poate îngheța în mai puțin de o oră și bloca astfel întreaga instalație. De asemenea, un astfel de blocaj poate să producă spargerea instalației ca urmare a creșterii volumului apei prin înghețare.

Tot la capitolul pregătiri pentru perioadele geroase intră și verificarea instalațiilor din curte și din casă și repararea oricăror robineți care picură. Un punct important pe lista de verificări sunt căminele de apometru, unde se recomandă curățarea capacelor, a interiorului căminelor și verificarea robineților din cămin, concomitent cu protecția termică a ansamblului de măsură din cămin.

Reamintim clienților că răspund de protejarea contoarelor montate pe proprietatea lor și vor suporta cheltuielile aferente, când contorul s-a spart sau defectat din cauza înghețului, fiind insuficient protejat – atenționează Aquatim.

 

Comentarii

comentarii