Acasă Cultura O montare-eveniment a capodoperei Regele moare, pe scena Teatrului Național Timișoara

O montare-eveniment a capodoperei Regele moare, pe scena Teatrului Național Timișoara

DISTRIBUIȚI

O montare-eveniment a capodoperei Regele moare, de marele dramaturg româno-francez, Eugen Ionescu, aduce la Timișoara o distribuție de zile mari.

Bérenger întâiul, regele – Victor Rebengiuc, regina Marguerite, prima soţie a regelui Bérenger, Întâiul – Mariana Mihuț, regina Marie, a doua soţie a regelui Bérenger, Întâiul  – Ana Ciontea, Doctorul, care e şi chirurg, călău, bacteriolog și astrolog –  Șerban Pavlu, Juliette, servitoare și infirmieră: Florentina Tilea, Guardul: Richard Bovnoczki.

”Textul este cea mai caldă, înduioșătoare și sinceră mărturisire a omului Eugène Ionesco despre marea întâlnire finală. Neliniștile nesfârșite, agonia permanentă din Jurnalele sale își găsesc transpunerea dramatică într-unul dintre cele mai profunde „poeme” despre moarte și acceptarea ei. O metaforă alegorică a trecerii, o confesiune în oglindă a propriei conștiințe. Întreaga zbatere interioară a lui Bérenger ‒ revolta, frica, spaima, groaza, tristețea, bucuria, dorința de a trăi, amintirile, nostalgia, resemnarea ‒ nu este altceva decât un ceremonial al trecerii prin care el, omul, învață acceptarea, învață a muri. Dar Bérenger nu e singur. O are alături pe soția sa. Regina Marguerite și Regina Marie ‒ două aspecte ale uneia și aceleiași femei”, scrie  Marie-France Ionesco.

”Mi-am spus că poți să înveți să mori, că poți să-i înveți pe alții să moară. Acesta îmi pare lucrul esențial pe care-l putem face, fiindcă suntem niște muribunzi care nu acceptăm să murim”, argumenta dramaturgul Eugène Ionesco scrierea piesei ”Regele moare”.

Spectacolul regizat de Andrei și Andreea Grosu va fi jucat în 14 mai 2018, de la ora 20:00 , pe scena Teatrului Național Timișoara.

 

Comentarii

comentarii