Acasă Sport Obiectivul principal e Olimpiada de la Tokyo 2020, afirmă Octavian Ispas, antrenorul...

Obiectivul principal e Olimpiada de la Tokyo 2020, afirmă Octavian Ispas, antrenorul lotului olimpic de kaiac-canoe

DISTRIBUIȚI

Octavian Ispas, antrenorul timişorean care pregăteşte lotul olimpic de kaiac-canoe al României, a fost recompensat, vineri, în cadrul Galei Sportului organizate de Consiliul Judeţean Timiş, împreună cu doi dintre elevii săi, care au obţinut succese deosebite în competiţiile din acest an, Cosmin Vieru şi Ioan Povălniceanu.
Pentru Ispas, munca a fost normală în 2015, problema este că nu are suficienţi bani pentru dotările pe care şi le-ar dori la CS Water Performance Timişoara, iar anul 2016 este o continuare a pregătirii pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020.
”Munca a fost normală, nu a fost nimic exagerat. Avem doi copii mai talentaţi, speranţe pentru viitor, iar când copiii sunt talentaţi, este mai uşor să ajungi la un rezultat. Aceşti copii mai au un an de juniorat, anul viitor sperăm să luăm Campionatul Mondial de juniori. Anul acesta am fost cu un an mai tineri decât concurenţii noştri, anul viitor vom fi în ultimul an de juniorat. (…). Avem cinci ani de pregătire pentru Tokyo, când aceşti tineri vor avea 22-23 de ani, este exact vârsta optimă pentru marea performanţă în kaiac-canoe”, a declarat presei Octavian Ispas.
Pentru performanţa urmărită, clubul are nevoie de ajutorul autorităţilor, principalul susţinător financiar fiind, potrivit lui Ispas, Consiliului Judeţean şi Clubului Sportiv Şcolar Timişoara, alături de doi sponsori.
”Situaţia sportului românesc este, într-adevăr, dificilă, dar eu am lucrat doi ani în Japonia, am altă experienţă şi merg pe principiile pe care le-am învăţat şi le-am dezvoltat în ultimii ani; nu prea am tangenţă cu Federaţia, pentru că deşi copiii au fost selecţionaţi în lotul naţional, noi ne-am pregătit separat de Federaţia Română de Kaiac-Canoe şi dacă autorităţile ne susţin pentru viitor, ne descurcăm”, a adăugat Octavian Ispas.
Antrenorul a menţionat faptul că a investit foarte mulţi bani din propriul buzunar în clubul sportiv pe care l-a înfiinţat în anul 2012, după Jocurile Olimpice.
În ceea ce priveşte pepiniera de sportivi, Ispas a menţionat că a încercat să aducă la Timişoara sportivi de la Dinamo, dar din păcate nu a reuşit să facă mare performanţă cu ei, pentru că, ”fiind de foarte mult timp în lotul naţional, şi-au pierdut anumite deprinderi, seriozitatea, plus că se acumulează foarte multe frustrări în loturile naţionale din România”.
În altă ordine de idei, profesorul şi-a lăudat elevii, remarcând faptul că se lucrează mult mai bine cu discipoli care sunt foarte buni şi la învăţătură, iar mitul potrivit căruia tinerii ”recoltaţi” din mediul rural sunt mai ”vânjoşi”, nu mai este valabil.
”Povălniceanu, pe lângă faptul că e un sportiv foarte bun, a terminat cu 9,80 la Liceul Shakespeare, învaţă foarte bine la şcoală şi am ajuns la concluzia că cu sportivii care învaţă bine şi cu care poţi să te înţelegi, poţi să faci mai repede performanţă spre deosebire de ideea veche că dacă-i luăm de la ţară sunt mai vânjoşi şi o să ajungi la performanţă. Sunt şi alţi copii de care vom mai auzi în viitor. Acum au mai venit încă doi, un băiat de la Tulcea şi o fată de la Ceahlău, deci clubul se dezvoltă, toţi sunt pentru Tokyo. Sper ca anul viitor să fie în top şi ceilalţi doi sportivi şi în cinci ani, dacă suntem susţinuţi, să putem face performanţă”, a conchis antrenorul.

Comentarii

comentarii