Acasă Actualitate Până la 170 de timişoreni ajung zilnic la urgenţe, din cauza caniculei

Până la 170 de timişoreni ajung zilnic la urgenţe, din cauza caniculei

DISTRIBUIȚI

Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU), din cadrul Spitalului Judeţean

Dacă în condiţii normale de temperatură numărul timişorenilor cu probleme de sănătate care apelau la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCUJ) Timişoara era de 120 pe zi, acum, din cauza caniculei, numărul ajunge şi până la 170.

Cum pot fi evitate efectele caniculei?

Liana Dacilescu, purtător de cuvânt în cadrul Spitalului Judeţean Timişoara, a declarat, luni, 11 iulie, că, în weekend, principalele afecţiuni din cauza cărora timişorenii au apelat la UPU au fost hipertensiunea arterială, probleme cardio-vasculare sau accidente vascular-cerebrale, inclusiv infarcte miocardice. De obicei, pacienţii erau suferinzi şi nu respectau tratementul dat de medici sau nu se hidratau normal, iar temperaturile caniculare, de 37 –38 de grade la umbră, agravau problemele de sănătate.

De asemenea, dacă în condiţii normale numărul pacienţilor care ajungeau la UPU noaptea era de până la 60, acum s-a ridicat până la 70. Direcţia de Sănătate Publică Timiş îi atenţionează pe timişeni şi pe timişoreni că, pentru a preveni incidentele în timpul perioadelor cu temperaturi extreme, să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 – 18.00, să poarte pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise, pe parcursul zilei să facă duşuri călduţe, fără să se şteargă de apă; să bea zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete.

Timişoara – un centru pilot

UPU funcţioneză în structura SCJU Timişoara, din 1 august 1999. Ea a fost creată în baza unui concept nou de abordare integrată a urgenţelor medico-chirurgicale de către un personal special instruit în acest scop, de către medici specialişti în specialitatea de medicină de urgenţă şi asistenţi medicali. Judeţeanu din Timişoara se numără printre cele 8 centre pilot din ţară care au fost selecţionate pentru programul de îmbunătăţire a Sistemului Regional de Asistenţă Medicală de Urgenţă – REMSSy 2.

Din anul 2000, unitatea este implicată şi în asistenţa medicală de urgenţă din prespital. S-a semnat un protocol de colaborare între Spitalul Judedeţean Timişoara şi Grupul de Pompieri “Banatul” care a stat la baza funcţionării Staţiei de Intervenţie pentru Asistenţa Medicală de Urgenţă şi Descarcerare –SIAMUD. În baza acestui protocol, Judeteanul a pus la dispoziţie medicul de gardă, asistentul medical, medicamentele, materialele sanitare şi consumabilele necesare intervenţiilor medicale, iar Grupul de Pompieri, maşina de intervenţie şi subofiţerul care o conduce. Asfel, Timişoara se alătură nucleului de pionerat al acestui sistem medical care a adus un plus de competenţă şi de profesionalism. Ulterior denumirea SIAMUD a devenit SMURD “Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare”.

Comentarii

comentarii