Acasă Actualitate Parcul de vânătoare Şarlota sau ‘Casa cerbului lopătar’ împlineşte 110 de existenţă

Parcul de vânătoare Şarlota sau ‘Casa cerbului lopătar’ împlineşte 110 de existenţă

DISTRIBUIȚI

lopatar2Parcul de vânătoare Şarlota, deţinut de Direcţia Silvică Timiş, aniversează 110 ani de funcţionare, timp în care zona a constituit principala sursă pentru colonizarea cerbului lopătar pe alte terenuri de vânătoare din toată ţara, constituindu-se 48 de populaţii în circa 30 de judeţe.

Ţinut binecuvântat de Dumnezeu şi cu bogăţia faunei de interes cinegetic, Banatul este, în prezent, una dintre zonele cu vechi tradiţii în practicarea vânătorii şi a culturii vânatului. Astfel, încă din anul 1890, stăpânitorul pământurilor din Charlottenburg, contele Siegfried von Wimpffen construieşte aici o Casă de vânătoare. Apoi, în 1902, începe împrejmuirea şi amenajarea pădurii ca parc de vânătoare, pe o suprafaţă iniţială de 18 hectare, care ajunge în final la 1.195 hectare. Acest parc a fost colonizat cu exemplare de cerb lopătar aduse din Serbia, iar mai apoi şi din Boemia, Germania şi Austria.
Povestea locului continuă după Primul Război Mondial, când pădurea şi parcul de vânătoare Şarlota trec sub administrarea statului, prin structurile sale succesive de administraţie silvică. Din acel moment şi până în prezent, cu ajutorul generaţiilor de silvicultori, s-a păstrat preocuparea pentru amenajarea şi gospodărirea acestei păduri ca parc de importanţă cinegetică deosebită pentru protecţia cerbului lopătar.
Conform Romsilva, parcul de vânătoare de la Şarlota a constituit principala sursă pentru colonizarea cerbului lopătar pe alte terenuri de vânătoare din toată ţara, aici fiind constituite 48 de populaţii în aproximativ 30 de judeţe. De asemenea, din aproape 1.000 de exemplare colonizate, s-a reuşit menţinerea în prezent în 28 de nuclee populaţionale.
De-a lungul timpului, cerbul lopătar crescut la Şarlota a fost colonizat şi în Germania, Austria, Bulgaria şi nu numai.
Romsilva administrează, în prezent, după modelul de la Şarlota, un număr de 11 ţarcuri de vânătoare, înfiinţate pentru cultura unor specii precum: cerbul lopătar, mistreţul, cerbul comun şi muflonul.
Pentru marcarea celor 110 de existenţă a parcului de vânătoare de la Şarlota, Romsilva a inaugurat în această săptămână Muzeul Cinegetic Charlottenburg, stabiliment menit să constituie sursă de informare pentru publicul larg referitor la vânatul şi vânătoarea din Banat.
Muzeul, care va funcţiona în casa fostului şef al ocolului din perioada interbelică, inginer Wrbitsky, renovată şi amenajată conform noii destinaţii, va fi un centru de educaţie pentru publicul larg în problematica atât de actuală a ecologiei, a acţiunilor permanente ale Romsilva, pentru promovarea unui management modern, sustenabil, în acord cu reglementările comune existente la nivel european, precum şi cu acordurile, convenţiile şi tratatele internaţionale la care România este parte sau la care a aderat.

Comentarii

comentarii