Acasă Actualitate Pe anul 2014, bolnavii cronici se tem că nu vor avea medicamente...

Pe anul 2014, bolnavii cronici se tem că nu vor avea medicamente pentru tratament

DISTRIBUIȚI

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) trage un semnal de alarmă legat de modul cum sunt respectate promisiunile publice făcute de reprezentanții Ministerului Sănătății cu privire la implementarea unor politici care vizează pacienții.

Radu Gănescu, președinte COPAC, susţine că, deși în data de 21 noiembrie Ministrul Sănătății susţinea că până pe 15 decembrie 2013 lista medicamentelor compensate va intra în dezbatere publică, nimic nu s-a întâmplat. Deși cu mai multă vreme în urmă se spunea ca va fi finalizat pachetul de bază pentru sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru a se putea construi și pachetele asigurărilor complementare, lucrurile au rămas undeva în aer. În acest moment nu se știe, la nivelul spitalelor, nici măcar cum vor continua programele de sănătate în 2014, deși tratamentele se termină la începutul anului. În aceste condiții, îngrijorarea pacienților din România este una în creștere, pentru că gradul de incertitudine legat de ce îi așteaptă pe aceștia în anul 2014 este unul foarte mare.

„Ne așteptăm ca atunci când Ministerul Sănătății, prin reprezentanții ei, anunță un lucru, acest lucru să se întâmple. Iar dacă nu se întâmplă, aceeași instituție trebuie să comunice de ce nu s-a realizat ceea ce s-a promis. Astfel, nu putem decât să credem că lucrurile sunt amânate la nesfârșit și nimic nu se finalizează. Eu, în acest moment, sunt ferm convins că nici în anul 2014 pacienții din România nu vor avea acces la noi molecule de tratament compensate și ca toate promisiunile făcute nu sunt decât trageri de timp, în detrimentul vieții unor pacienții care au nevoie disperată de soluții, nu de vorbe”, a declarant Radu Gănescu, președinte COPAC.

Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC) este cea mai reprezentativă organizație de tip umbrelă a pacienţilor din România, cuprinzând în acest moment un număr de 13 organizaţii naţionale membre: Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, Societatea de Scleroză Multiplă din România, Asociația Transplantaților din România, Alianța Națională de Boli Rare România, Asociația Română de Hemofilie, Fundația Baylor Marea Neagră, Asociația Română a Persoanelor cu Talasemie Majoră, Asociația Antiparkinson, Asociația pentru suportul pacienților cu Tuberculoza MDR, Asociația Română de Cancere Rare, Asociaţia Prader Willi România, Asociația Pacienților Oncologici din România și Asociația Pacienților cu Boli Reumatismale Inflamatorii din Transilvania “ART”.

Comentarii

comentarii