Acasă Eveniment Peste 200 de medici de familie din Timiş nu vor semna Contractul...

Peste 200 de medici de familie din Timiş nu vor semna Contractul Cadru 2011

DISTRIBUIȚI

De la 1 iunie

Peste 200 de medici de familie din Timişoara şi din judeţul Timiş, adică peste 52%, sunt hotărâţi să nu semneze Contractul Cadru 2011 de la 1 iunie. Medicii de familie din întreaga ţară sunt în proces cu Ministerul Sănătăţii (MS) şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru suspendarea documentului. “Suntem pe baricade şi suntem hotărâţi să nu semnăm. Nu sunt semne că ei vor ceda”, a declarat dr. Claudia Iftode (foto dreapta), vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie Timiş. Ce vor medicii ?

Una dintre cerinţele la care medicii nu vor renunţa sub nicio formă este ca informatizarea cabinetelor să se facă pe banii MS şi CNAS cu tot ce e necesar – cititoare de card, inscriptoare de card. Astfel vor fi responsabilizaţi decidenţii, dacă sistemul nu va funcţiona. “Cum prevedem toţi că Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) va muri frecvent de deces natural, nu vrem ca responsabilitatea să ne fie aruncată nouă. Vor zice că a căzut SIUI, că nu merge, că merge încet, pentru că noi nu am achiziţionat ce trebuie”, a spus Rodica Tănăsescu (foto stânga), preşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie. De asemenea, medicii cer ca prevederile Legii continuităţii asistenţei medicale să se implementeze pe fonduri clar separate, care nu intră în foaia de buget a asistenţei medicale primare. Asigurarea sediului, plata personalului auxiliar, utilităţile, trusa să fie asigurate de către comunitatea locală şi de Direcţia de Sănătate Publică prin contract ferm, cu plata care să fie similară gărzii din spital, cu supliment pentru noapte, sărbători.

Peste 80 de medici de familie din Timiş vor să plece în Occident

Medicii vor ca finanţarea asistenţei medicale primare să tindă spre 12% din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, dar nu poate scădea sub 9% din fondul total. “Trebuie să se ţină cont că în bugetul nostru intră şi reţetele pentru categoria 0-700, pe care le transcriem aşa cum sunt. În plus, tratamentele pe care le continuăm la recomandarea spitalului-ambulatoriului de specialitate, nici aici nu aleg medicii de familie medicamentele prescrise. Încercăm şi modificarea raportului 50 capitaţie –50 % servicii, căci un raport 70-30% asigură funcţionarea şi stabilitatea cabinetului”, a spus dr. Tănăsescu. În perioada 12 –15 mai, medicii din întreaga ţară se vor întâlni la Sinaia, la un forum internaţional, unde va participa şi preşedintele Organizaţiei Mondiale a Medicilor de Familie. “Vrem să fie un semnal de alarmă că România riscă să rămână fără medicii de familie”, a spus dr. Iftode. Amintim că deja peste 80 de medici de familie din Timiş şi Timişoara au depus cereri la Direcţia de Sănătate Publică Timiş pentru a solicita certificatul de conformitate necesar angajării în spitalele din Occident.

 

Comentarii

comentarii