Acasă Administraţie Piața de vechituri a Lugojului, lăsată în mocirlă de primarul Boldea

Piața de vechituri a Lugojului, lăsată în mocirlă de primarul Boldea

DISTRIBUIȚI

piata vechituri lugojPiața de vechituri din Lugoj a fost lăsată în mizerie de autoritățile locale care se fălesc, de câte ori au ocazia, cu reabilitarea cartierelor care „au intrat în Europa”. Nu același lucru pot să-l spună și despre locul unde lugojenii își vând sărăcia și unde, în fiecare zi de marți, mii de oameni vin să vândă sau să cumpere obiecte de ocazie. Comercianții își expun produsele pe jos, prin praf sau noroaie, în zilele ploioase. În târg se vând și produse alimentare, care însă sunt comercializate fără a se respecta nici cele mai elementare norme de igienă. Autoritățile locale închid însă ochii și se mulțumesc doar să strângă taxele de la comercianți și să facă tot felul de promisiuni. „Administrația locală are în vedere și modernizarea Pieței Obor, din Lugoj. Un prim pas a fost făcut deja prin asfaltarea străzilor Izlazul Mic și Țesători, care asigură un acces corespunzător în Piața Obor. Intenționăm împrejmuirea acestei piețe, amenajarea unei parcări, instalarea unei copertine, reprofilarea, balastarea și compactarea terenului și mutarea acolo a meselor de beton care au fost folosite în vechea piață agricolă a orașului, repararea și salubrizarea vechii clădiri. Pentru târgul de animale se va face o împrejmuire separată care va avea toate dotările necesare comercializării animalelor. În acest fel vom oferi comercianților, dar și cumpărătorilor, condiții decente pentru a-și desfășura activitatea”, ne-a declarat primarul Francisc Boldea. Intenția administrației lugojene de a moderniza piața de vechituri este mai veche, însă nu a fost materializată. Anul trecut, la începutul lunii aprilie, Primăria Lugoj a organizat chiar și o dezbatere publică având ca subiect concesionarea serviciilor de gestionare a pieței. „Încercăm să asigurăm condiții bune pentru un comerț civilizat în zonă. Prin concesionare, odată cu asigurarea parcării, a meselor și construirea unor toalete s-ar putea extinde programul de funcționare și în alte zile, în afara celei tradiționale de marți”, a declarat, atunci, primarul Boldea. De atunci a trecut mai bine de un an și jumătate, iar piața se prezintă în aceeași stare dezolantă, care nu este nici pe placul liderilor politici locali, dar nici al lugojenilor.

„Piața de vechituri arată groaznic…”

„Piața de vechituri arată groaznic, ca și cartierul primarului. Cred că nu a intrat în planurile de modernizare ale primarului pentru că acolo nu vin doar lugojeni, iar voturile sunt prea puține”, crede Ioan Ambruș, președintele PNL Lugoj. Nici senatorul Ioan Iovescu, ajuns în UNPR în urma fuziunii prin absorbție cu PP-DD, nu are o părere foarte bună despre cum arată piața de vechituri. „Am o părere proastă despre cum arată piața de vechituri. De mulți ani nu s-a investit nimic acolo, deși s-au încasat niște bani buni din taxe. Nu știu ce s-a făcut cu acei bani, dar nu s-a investit nimic în amenajarea pieței. Locul cred că este bun acolo unde e, dar ar trebui modernizată. Mesele din fosta piață agroalimentară ar fi trebuit duse acolo pentru ca oamenii să nu-și mai vândă produsele de pe jos. Am o părere proastă, dar sper să se investească ceva astfel încât piața să fie mai civilizată”, ne-a spus senatorul Ioan Iovescu.

„Preocupare există doar pentru două categorii de subiecte, cele evident electorale și cele care pot aduceun plus material personal”

Consilierul județean PNL Marius Martinescu crede că „subiectul pieței de vechituri a fost uitat ca și promisiune de campanie electorală de către edilul șef”, dar se așteaptă ca piața să fie modernizată în primăvara anului viitor, având în vedere apropierea alegerilor locale și intenția primarului Boldea de a candida pentru cel de-al treilea mandat. „Cred că subiectul pieței de vechituri a fost uitat ca și promisiune de campanie electorală de către edilul șef. Acolo vin mulți oameni care de fapt doresc să-și completeze veniturile, vânzând lucruri care nu le mai folosesc în gospodărie, chiar dacă o mare parte dintre ele sunt noi, oameni care au pensii și salarii mici sau care nu au alte surse de venit. În ultimii opt ani nu am reținut nicio realizare în plan social a Primăriei, fiindcă este cunoscut că cele trei obiective – Cantina de ajutor social, Centrul de zi pentru persoanele de vârsta a treia și Căminul de bătrâni au fost realizate cu mulți ani în urmă. Preocupare există doar pentru două categorii de subiecte, cele evident electorale și cele care pot aduce un plus material personal. Mă aștept ca, totuși, având în vedere apropierea alegerilor locale și anunțul în gen telenovelă că actualul primar va candida și pentru cel de-al treilea mandat, să fie realizate anumite lucrări în primăvara anului viitor, în ideea ca și acei lugojeni care merg la piață să-i acorde un vot. Vor fi, desigur, lucrări de proastă calitate dar care vor costa foarte mult, așa cum s-a întâmplat și cu altele până acum. Și sunt convins că în momentul de față vistieria primăriei s-a cam golit în acești ani, fiindcă s-au cheltuit toți banii din cele două împrumuturi – cel de zece milioane de euro și cel de cinci milioane de euro –, precum și banii primiți de la guvern încă din perioada 2007-2008 pentru reabilitarea rețelelor de apă, canalizare și a stației de epurare, dar unde lucrările nu sunt gata. Dar aceste trei lucrări nu au interes electoral, pe principiul că tot ce este în pământ nu se vede și nu aduce voturi”, a opinat Marius Martinescu.

„Piața de vechituri este o rușine pentru Lugoj”

Piața de vechituri este o problemă atât pentru comercianți, cât și pentru locuitorii din împrejurimi. „Dacă vrei să prinzi un loc în piață trebuie să ajungi la ora 4 dimineața. Așa ceva este inadmisibil. Piața e plină de gropi, iar dacă plouă fără cizme de cauciuc nu ai ce căuta, pentru că e plin de bălți și noroi. Și încă ceva: e invadată de romii din alte orașe, care dețin monopolul. Dacă, din greșeală, te pui pe locul lor este vai de capul tău. Rușine autorităților locale care nu fac nimic pentru amenajarea pieței și desfășurarea unui comerț civilizat”, ne-a declarat un comerciant din piață. „În fiecare zi de marți, străzile din jurul talciocului se blochează, mașinile sunt parcate peste tot. Cu greu se mai poate circula. Doamne ferește să aibă cineva nevoie de ambulanță sau de pompieri că abia se poate ajunge la noi”, se plânge Ioan P., un locatar de pe strada Țesătorilor. „În fiecare zi de târg strada noastră devine o imensă parcare. Sunt foarte mulți oameni, multă gălăgie și dezordine”, spune și Mihaela I., o altă locatară de pe strada Țesătorilor. „Piața de vechituri este o pată pe oraș, o rușine pentru Lugoj. Acolo se vinde marfă furată, de nefiscalizare nu are rost să vorbesc că aș fi penibil. E o atmosferă de mahala, cu tot felul de personaje care își propun să se îmbogățească făcând speculă cu marfa cumpărată, unele produse fiind chiar mai scumpe decât la Praktiker. Cred că ar fi foarte bine dacă ar dispărea în totalitate”, susține Tiberiu Stepan, un alt lugojean revoltat de cum arată piața de vechituri a Lugojului.

Comentarii

comentarii