Acasă Actualitate PNL Arad a descoprit o afacere „bulgărească” a autorităţilor locale: vând ungurilor...

PNL Arad a descoprit o afacere „bulgărească” a autorităţilor locale: vând ungurilor apa cu 1 leu, iar arădenii plătesc 3,3 lei metrul cub

335
DISTRIBUIȚI

Recent, directorii companiilor de apă din Arad şi Bekes (Ungaria) au semnat protocolul de înfiinţare a unei societăţi româno-maghiară, S.C Trans Mureşul S.A., prin care se va exporta apă potabilă în Ungaria. Ionel Ciupe, vicepreşedintele Biroului Teritorial Judeţean al PNL Arad, spune că nu este de acord cu unele prevederi ale contractului: „În primul rând, cine a permis şi cu ce drept concesionarea apei Aradului pe 49 de ani, pe un preţ de nimic? Ni se aruncă praf în ochi că România va avea beneficiu, că anual Compania de Apă va avea 239.000 euro beneficiu. Dorim să aflăm cu cât sunt susţinute cheltuielile de producţie de către partea română şi mai ales de ce maghiarii vor plăti un preţ în jurul a 1 leu pentru metrul cub de apă, pe când noi plătim 3,3 lei metrul cub. Este corect ca arădenii să plătească mai mult pentru apa potabilă decât preţul la care se vinde aceeaşi apă ungurilor?”. El spune că acum, cetăţenii maghiari plătesc metrul cub de apă potabilă cu preţul de aproximativ 1 euro,  preţul urmând să fie probabil menţinut de către compania care le va vinde în continuare apă cetăţenilor din Bekescsaba. „Diferenţa ar însemna un profit frumuşel pentru partenerii unguri, având în vedere că ei vor primi o apă aproape potabilă de la Arad. Singurele operaţiuni pe care vor mai trebui să le facă sunt o clorinare şi o trecere a apei printr-un pat filtrant format din straturi de nisip cuarţos. Aceste operaţiuni sunt prea ieftine pentru a ridica preţul apei la 1 euro metrul cub”, a declarat Ionel Ciupe.
Vicepreşedintele PNL spune că în Constituţia ţării sunt stabilite norme foarte clare privind bogăţiile naturale ale subsolului. „Pentru exploatarea şi exportarea lor este obligatorie consultarea poporului, ori cetăţenii Aradului nu au fost consultaţi cu privire la acest aspect. Să fim noi arădenii de acord cu această afacere, să vindem apa iar noi să continuăm să o plătim de trei ori mai scump? Suntem noi fraierii celor care vremelnic ne conduc, Falcă, Ioţcu, Seculici, Bognar, Király? Oricum vor da socoteală pentru aceste lucruri în 2012.  Propunem organizarea unui referendum local cu privire la furnizarea apei pentru Ungaria şi a tarifelor corespunzătoare. Arădenii trebuie să simtă beneficiul exportul de apă, nu să fie cei care suportă costurile celor care ne conduc”, explică vicepreşedintele PNL Arad, Ionel Ciupe.

Comentarii

comentarii