Acasă Actualitate Poluare fonică şi autovehicule abandonate în Timişoara: Poliţia Locală a descoperit 384...

Poluare fonică şi autovehicule abandonate în Timişoara: Poliţia Locală a descoperit 384 de rable pe străzi

DISTRIBUIȚI

Poluarea gravă a mediului cu substanţe periculoase şi risc de accidente sunt două dintre cele mai mari pericole, în ceea ce priveşte autoturismele abandonate pe străzile din Timişoara.

Conform Poliţiei Locale, de la începutul anului au fost descoperite 384 de autovehicule uitate pe domeniul public. Situația acestor maşini este monitorizată de Poliția Locală, prin Serviciul Circulație Rutieră, care a înregistrat, în 2014, un număr de 237 sesizări referitoare la 348 autovehicule. Daniela Seracin, PR Poliţia Locală, a explicat că 121 de sesizări au venit din partea cetățenilor, iar alte 116 situații au fost constatate de polițiștii locali în teren, în cadrul patrulărilor zilnice. Din cele 237 sesizări, un număr de 199 privind situația a 300 de autovehicule au fost soluționate, iar 48 sunt în lucru în termenul de somație. Din totalul sesizărilor soluționate, un număr de 181 autovehicule au fost ridicate de proprietari în urma demersurilor efectuate de polițiștii locali în teren, 98 nu se încadrează la Legea 421/2002, care prevede că un autovehicul este considerat abandonat sau fără stăpân în cazul în care există indicii clare că acesta nu este folosit de cel puțin un an, iar 21 de autovehicule au fost ridicate de pe domeniul public de către Societatea Drumuri Municipale SA. De asemenea, au fost aplicate și un număr de 13 sancțiuni contravenționale în valoare 13.000 lei conform aceluiași act normativ și s-au emis un număr de 52 de dispoziții de declarare a abandonului sau de trecere a autovehiculelor în proprietatea unității administrativ-teritoriale. „La Poliția Locală Timişoara se primesc aproape zilnic astfel de sesizări, atât telefonic, cât și prin email, care sunt verificate fiecare în parte de către polițiștii locali. Trebuie menționat însă și faptul că procedura pentru ridicarea vehiculelor abandonate sau fără stăpân de pe domeniul public sau privat al statului sau al unităţii administrativ-teritoriale se bazează pe o metodologie care implică întocmirea a numeroase documente şi respectarea termenelor pentru ducerea lor la îndeplinire, motiv pentru care acestea pot dura până la câteva luni de zile”, explică Daniela Seracin.

Poluarea fonică în Timişoara este depăşită cu 40%

Conform Agenţiei de Mediu Timiş, poluarea fonică este depăşită cu 40%. Acest lucru se întâmplă îndeosebi în anotimpul cald. Una dintre cauze o reprezintă traficul rutier. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Circulație Rutieră au depistat, în noaptea de 21 octombrie, în jurul orei 23.00, alți doi tineri care au turat motoarele autoturismelor lor în scop de divertisment, tulburând liniștea publică și creând astfel disconfort celor care locuiesc în apropiere de locul în care au recurs la această metodă de distracție. Este vorba despre doi tineri, ambii în vârstă de 29 de ani, cu domiciliile în Timișoara, aflați la volanul unui BMW de culoare neagră, respectiv un BMW de culoare roșie, care au turat motoarele în zona centrală, mai exact pe str. Traian Grozăvescu. Cei în cauză au fost sancționați. Poliția Locală Timișoara reamintește că, potrivit HCL 371/2007, folosirea autovehiculelor cu turarea motoarelor acestora și efectuarea de manevre prin derapaje, întoarceri bruște pe loc, accelerări și frânări bruște, executate pe domeniul public intravilan al Municipiului Timișoara, efectuate în scop de divertisment fără avizul Comisiei de Ordine Publică, respectiv al Comisiei de Circulație din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara se sancționează cu amendă de la 800 la 2500 lei. „Aceste aspecte rămân în continuare în atenția polițiștilor locali, cu atât mai mult cu cât cetățenii orașului au sesizat în numeroase rânduri că sunt deranjați de astfel de metode de distracție”, spune Seracin.

Comentarii

comentarii