Acasă Economic Porcii de la Smithfield Ferme nu au zburat în Mexic

Porcii de la Smithfield Ferme nu au zburat în Mexic

DISTRIBUIȚI

porci smithfieldLegătura sugerată de un articol apărut în cotidianul american New Zork Times dintre fermele de porci Smithfield din România şi virusul H1N1, cunoscut şi ca virusul gripei porcine, nu este decât un atac grav la industria cărnii de porc din România, dar şi ca un atac politic . „Nu exista nici o referire în articolul din New York Times din data de 6 mai 2009 cu privire la posibilitatea ca originea virusului ar fi la una din fermele noastre din România, aşa cum iî mod greşit a tradus şi interpretat o agenţie de ştiri şi un post de televiziune din România” a declarat Mihai Şepeţean, public relations manager Smithfield Ferme. „Nu există nici o relaţie între virusul noii gripe A / H1 N1 şi fermele noastre. Nu există nici un caz de gripă la animalele sau la personalul care deserveşte fermele noastre. O echipă de 20 de medici veterinari împreună cu autorităţile sanitar veterinare locale şi naţionale (DSV şi ANSVSA) supraveghează 24 de ore din 24 animalele din fermele noastre şi o echipă de medici umani supraveghează personalul care deserveşte aceste ferme”, a mai declarat Şepeţean. Afirmaţia este susţinută şi de Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale Ilie Sârbu, care a declarat că: „porcii din România nu au zburat în Mexic”. Ilie Sârbu, a declarat miercuri că articolul apărut în New York Times este un "atac la adresa unei ţări". „Nu avem de ce să ne dezvinovăţim noi, pentru că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi specialişti la nivel internaţional au explicat cum stau lucrurile cu gripa porcină", a spus ministrul. Ilie Sârbu a menţionat că articolul poate fi interpretat şi ca un atac grav la industria cărnii de porc din România, dar şi ca un atac politic. “Probabil, cineva urmăreşte să dea un atac mortal industriei cărnii de porc din România. De asemenea, poate fi şi un atac politic, care nu ştim ce ascunde”, a spus Ilie Sârbu. Ministrul agriculturii a adăugat că era imposibil ca virusul gripei porcine să aibă vreo legătură cu România, întrucât măsurile de securitate alimentară sunt foarte stricte. “Când a fost pestă porcină la Smithfield, România era membră UE şi era imposibil să nu se sesizeze. Sunt servicii de control sanitar veterinare atât de drastice, ca uneori se merge până la absurd”, a spus Ilie Sârbu.
În articolul din New York Times (NYT) se arată că Smithfield a ajuns să se dezvolte în România şi să deţină 40 de ferme de porci cu susţinerea fostului ambasador Nicholas Taubman şi a preşedintelui Traian Băsescu. În afară de faptul că a eliminat din ecuaţie micii fermieri, compania, având susţinere la cel mai înalt nivel, îşi permite să nu respecte normele de mediu şi să opereze fără autorizaţii. Mai mult, având în vedere că porcii din fermele Smithfield din România au fost afectaţi în 2007 de pestă porcină, NYT sugerează că o tulpină a noii gripe A/H1N1 ar putea proveni chiar din România.
Smithfield Ferme, cel mai mare investitor în agricultura din România, cu investiţii de peste 500 milioane de dolari în ferme de creştere a porcilor, fabrici de nutreţuri combinate şi terenuri agricole. Compania operează în acest moment peste 40 de ferme de creştere a porcilor în regiunea Banatului, majoritatea fiind investiţii de tip greenfield, în care sunt angajaţi peste 850 de oameni. Toate fermele şi obiectivele operate de Smithfield Ferme sunt autorizate integral şi funcţionează conform reglementarilor din România şi Uniunea Europeană. Smithfield Ferme este compania cu cel mai mare impact în lanţul de creare a valorii adăugate în agricultura din România, prin achiziţionarea şi prelucrarea a peste 250.000 de tone de cereale anual, exclusiv de pe piaţa locală, cât şi prin faptul că oferă în mod direct sau indirect, prin partenerii cu care lucrează, mii de locuri de muncă. Prin proiectele sale, Smithfield Ferme contribuie major la dezvoltarea agriculturii româneşti, şi participa la refacerea durabila a sectorului zootehnic, furnizând în acest moment peste 30% din necesarul de carne de porc care se consumă în România.

Comentarii

comentarii