Acasă Eveniment Praf şi pulbere de Timişoara

Praf şi pulbere de Timişoara

DISTRIBUIȚI

Timişoara – mai prăfuită ca niciodată (I)

Conform Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului (ARPM) Timişoara, în luna ianuarie 2011 s-au înregistrat 6 depăşiri ale valorii limită pentru indicatorul pulberi în suspensie PM 10 la Staţia TM-1 Calea Şagului; 2 depăşiri la Staţia TM-3 Carani şi 3 depăşiri la Staţia TM-5 Calea Aradului. De asemenea, în luna februarie, poluarea cu praf în Timişoara a fost şi mai  mare, s-au înregistrat 15 depăşiri ale valorii limită pentru indicatorul  pulberi în suspensie PM10 la Staţia TM Calea Şagului; 8 depăşiri la Statia TM-3 Carani şi 11 depăşiri la Staţia TM-5 Calea Aradului. Atac asupra sănătăţii ochilor

Calitatea aerului pentru oraşul Timişoara este monitorizată continuu, prin măsurători în patru staţii automate, amplasate în zonele importante ale oraşului, dar şi una în localitatea Carani. Staţiile monitorizează cele mai nocive noxe, care ar putea afecta grav viaţa oamenilor, plantelor, păsărilor şi animalelor.  Este vorba de dioxid de azot, dioxid de sulf, monoxid de carbon (gazul de eşapament), compuşi organici volatili, plumb şi pulberi în suspensie şi sedimentabile (praf PM10). Cele patru staţii se află în Calea Şagului, Piaţa Libertăţii, str. I. Bulbuca şi Calea Aradului.
În primul rând, praful provoacă boli asupra căilor respiratorii. De asemenea, conform prof. univ. dr. Ileana Zolog, şeful Clincii de Oftalmologie Timişoara, efectele imediate ale prafului asupra sănătăţii umane sunt  iritaţiile şi conjunctivita, la nivelul ochilor. Cel mai surprinzător este faptul că atunci când mergi pe stradă, mai ales la semafoare, ai senzaţia că noxele emanate de ţevile de eşapament ale autoturismelor îţi iau respiraţia, dar rezultatele măsurătorilor arată că poluarea cu gaze toxice nu este depăşită sub nicio formă în Timişoara. Doar normele poluării cu praf au fost depăşite, din cauza cărora Uniunea Europeană a declanşat procedura de infringement şi riscăm să plătim bani grei amendă. De fapt, în această situaţie se află mai multe oraşe din România, Bucureştiul şi Timişoara fiind cele mai poluate cu praf.

Suntem în pericol

În acest context, trebuie să mai amintim de un pericol foarte mare la care sunt supuşi timişorenii, odată cu venirea primăverii: expunerea la alergeni. Polenul de la mesteacăn este cel mai periculos primăvara. Vara, polenul de cereale este ameninţător pentru anumite persoane, iar toamna, ambrozia sau polenul de poiană, care poate deveni chiar toxic. Conform www.umft.ro-prevalerg.alergii, s-a stabilit ce fel de tipuri de alergeni există în aerul din Timişoara şi în zona din jur, astfel încât pacienţii care sunt alergici să ştie când polenul este crescut în aer, pentru ca să se trateze şi să se ferească, în acele zile, să nu stea prea mult afară.  Pericolul asupra sănătăţii este şi mai mare când poluarea cu noxe şi praf se îmbină cu alergenii. În cursul anului 2010, în cazul indicatorului pulberi în suspensie PM10, la staţia TM-1 s-au înregistrat 55 de depăşiri  ale valorii limită, la staţia TM-3 s-au înregistrat 5 depăşiri, la staţia TM-5 s-au înregistrat 40 de depăşiri. Gabriela Lambrino, directorul ARPM Timişoara, a precizat că Ordinul nr. 592/2002 pentru aprobarea Normativului privind stabilirea valorilor limită, a valorilor de prag şi a criteriilor şi metodelor de evaluare a dioxidului de sulf, dioxidului de azot şi oxizilor de azot, pulberilor în suspensie (PM10 şi PM2,5), plumbului, benzenului, monoxidului de carbon şi ozonului în aerul înconjurător, prevede în cazul indicatorului pulberi în suspensie, a nu se depăşi media zilnică mai mult de 35 de ori pe parcursul unui an calendaristic.

 

Comentarii

comentarii