Acasă Actualitate Prefectul de Timiș a găsit „prejudiciul” produs de centrele de permanență: 1,3...

Prefectul de Timiș a găsit „prejudiciul” produs de centrele de permanență: 1,3 milioane de lei, 26% din totalul cheltuielilor administrative

DISTRIBUIȚI

Mihai Ritivoiu, prefectul județului Timiș, spune că a găsit valoarea „prejudiciului” pe care l-au produs în anul 2021 centrele de permanență din județ: 1.372.920 lei, adică 26% din totalul sumelor alocate pentru cheltuielile administrative. Ar fi vorba despre cheltuielile nejustificate ale acestor unități. Ritovoiu le-a pus încă din aprilie gând rău acestor centre, considerând că sunt prea multe, irosind „milioane de euro”.

Prefectul revine cu același argument. Diferă, însă, cifrele: „Câteva aspecte de reținut: Timişul are 47 de centre de permanență (unul la 14.500 de locuitori). Restul țării are în total doar 355 de centre (unul la 54.924 locuitori). Avem de trei ori mai multe centre decât ceilalți. În Cluj, județ comparabil cu Timişul, sunt doar 4 centre de permanență. Avem centre de permanență înființate haotic prin județ. În zona de est, de la Racovița până la Margina, nu e niciunul. În schimb, există centre în două comune vecine, la o distanță de 4 kilometri. Foarte densă este repartiția centrelor în zona urbană: 17 în Timişoara, 4 în Lugoj, în condițiile existenței de spitale cu secții de Urgență. Trei centre din Timişoara sunt la câte 500 metri unul de altul. Între alte două este o distanță de zece minute pe jos. Există centre cu o medie 3-4 pacienți / zi. Un centru din zona rurală nu a putut justifica 110.000 din cei 112.000 lei primiți.  Centrele de permanență vor costa Timişul în 2022 aproximativ 35 milioane de lei”.

De această dată, prefectul spune și ce ar fi de făcut: „O analiză strictă care poate începe doar acum, odată finalizat controlul şi având toate informațiile pe masă. Consultarea tuturor celor implicați: Minister, DSP, Casă de Asigurări, Medici de Familie, Urgență, Ambulanță; Elaborarea de propuneri legislative, promovarea centrelor în rândul cetățenilor; În mod clar, intenționez să reducem numărul de centre de permanență până în media națională. Sistemul centrelor de permanență este o soluție extrem de bună. Depindem de noi toți să o facem eficientă şi economică”.

În aprilie, același prefect spunea: „La noi lucrurile au scăpat de sub control. Șapte milioane de euro anual, gândiți-vă ce ar însemna să eliminăm centre din zona urbană și să salvăm câteva milioane de euro. Cu câteva milioane de euro pe an putem să optimizăm unitățile de urgențe aflate în Timișoara sau la alte spitale”.

Comentarii

comentarii