Acasă Cultura Premii pentru scriitorii timişoreni

Premii pentru scriitorii timişoreni

DISTRIBUIȚI

FOTO

Vineri, 11 septembrie, când unii timişoreni aşteptau liniştiţi încă un sfârşit al lumii, prilejuit de frumoasa dată 11.11.’11, scriitorii din Banat se adunau în sala de cenaclu a revistei Orizont, pentru a asista la premierea celor mai bune volume apărute în 2010.

Lumea s-a încăpăţânat şi de această dată să nu se sfârşească, iar evenimentul s-a derulat aşa cum se aştepta toată suflarea, într-o atmosferă încinsă… la propriu.

 

Gala premiilor literare ale Filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor a început la ora 12.00, când micuţa sală de cenaclu şi-a deschis larg uşile pentru a permite şi curioşilor care nu au mai încăput înăuntru să simtă emoţia momentului. De altfel, asemenea evenimente sunt rare pe la Timişoara, iar dimensiunile reduse ale sălii au lăsat loc de amăgiri cu iz de nostalgie: „Uite, dom’le, ce mulţi ne-am strâns! Ca pe vremuri.” O expresie formulată aproape întocmai de unul dintre veteranii filialei.

Dacă Filiala Timişoara a USR a oferit diplome şi flori, de premiile în bani s-au ocupat Consiliul Local şi Primăria Municipiului Timişoara, alături de cei 2-3 sponsori abia găsiţi. În aceste condiţii, primirea triumfală a primarului Ciuhandu nu a mai produs nicio mirare. Pe rând, prin faţa juriului şi a primarului au trecut: Ion Arieşanu (Premiul Opera Omnia), Robert Şerban, Adrian Bodnaru, Octavian Doclin (Premii pentru poezie), Radu Pavel Gheo (Premiul pentru Proză), Constanţa Marcu (Premiul „Ioan Slavici)”, Claudiu Tudor Arieşan (Premiul pentru critică, istorie literară şi eseu), Annemarie Podlipny-Hehn (Premiul pentru literatura în limba minorităţilor), Nicu Ciobanu (Premiul special al juriului) şi Sorina Nevrodenski (Diploma juriului).

Nu au lipsit discursurile, unele mai lungi, altele mai scurte, unele mai banale, altele mai emoţionante, cum a fost cel al scriitorului Ion Arieşanu, care, după zeci de ani de activitate literară, a primit primul premiu tocmai la vârsta de 81 de ani. În zadar au fost chemaţi să-şi ţină discursurile Mircea Mihăieş, vicepreşedintele Institutului Cultural Român, şi Marcel Tocea, directorul Muzeului de Artă din Timişoara şi membru al juriului. Din motive necunoscute, cei doi nu au mai apărut la ceea ce se poate spune că a fost evenimentul anului pentru scriitorii timişoreni membri ai USR.

Comentarii

comentarii