Acasă Actualitate Preotul Ioan Popeți, colaborator apropiat al regretatului mitropolit Nicolae Corneanu, a plecat...

Preotul Ioan Popeți, colaborator apropiat al regretatului mitropolit Nicolae Corneanu, a plecat să slujească în ceruri

530
DISTRIBUIȚI

Mitropolia Banatului a informat că încă un părinte din Timiș a plecat spre împărăția lui Dumnezeu! Joi, 22 iulie 2021, la ceas de seară, preotul Ioan Popeți, colaborator apropiat al regretatului mitropolit Nicolae Corneanu, a plecat să slujească în ceruri.

Născut în localitatea Utvin, la data de 5 ianuarie 1938, din părinții Aurel și Iuliana, de profesie agricultori, Ioan Popeți a absolvit liceul la Timișoara, desăvârșindu-și, apoi, studiile la Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu. La 28 iunie 1961, a fost declarat licențiat în Teologie, teza pe care a susținut-o intitulându-se „Arhitectura catedralei mitropolitane ortodoxe române din Timișoara”.

După absolvirea facultății, a fost încadrat pe diverse funcții neclericale la Centrul eparhial și la catedrala mitropolitană. Căsătorindu-se cu Dorina, născută Cupărescu, a fost hirotonit diacon, apoi preot și, de la 1 ianuarie 1975, a fost numit în funcția de secretar eparhial la Arhiepiscopia Timișoarei. În perioada 1 martie 1976 – 01 martie 1977, a funcționat ca inspector bisericesc, apoi a revenit la postul de secretar eparhial, pe care l-a ocupat până la 01 iulie 1989, data la care a fost încadrat consilier eparhial, funcție din care s-a pensionat la 1 septembrie 1998.

Pentru vredniciile slujirii sale în administrația bisericească, mitropolitul Nicolae Corneanu l-a hirotesit întru iconom-stavrofor, la 15 septembrie 1981, de sărbătoarea închinată Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș.

Preotul Ioan Popeți a slujit Biserica în vremurile grele ale dictaturii comuniste-atee, în zilele fierbinți ale revoluției din decembrie 1989 și în anii de după acestea, fiind mereu alături de Ierarhul său la momentele bisericești și laice care au avut loc în acea perioadă.

Prin statura sa impunătoare și ținuta preoțească impecabilă, preotul Ioan Popeți rămâne în amintirea celor ce l-au cunoscut ca un slujitor devotat al Bisericii, punctual, mereu la datorie, dedicat misiunii la care a fost chemat, pe care a îndeplinit-o în mod exemplar, „din straja dimineții și până în noapte”.

Trupul său neînsuflețit va fi depus în capela cimitirului din parohia Giroc, iar înhumarea va avea loc în cimitirul din Calea Șagului, sâmbătă, 24 iulie, ora 12,00.

Din partea Părintelui Mitropolit Ioan și a tuturor ostenitorilor Centrului eparhial, transmitem sincere condoleanțe și întreaga noastră compasiune doamnei preotese Dorina Popeți, fiicei sale Daniela, ginerelui Sorin și nepotului Alexandru, rugând pe bunul Dumnezeu să așeze sufletul preotului Ioan, „cel mutat de la noi”, în cetele preoților slujitori în ceruri. Veșnica lui pomenire, din neam în neam! -a informat Mitropolia Banatului.

Comentarii

comentarii