Acasă Actualitate Primăria Timişoara cumpără terenuri pentru construirea de parcuri

Primăria Timişoara cumpără terenuri pentru construirea de parcuri

DISTRIBUIȚI

parcul civic din timisoara 1 largeMunicipalitatea timişoreană vrea să cumpere terenuri virane, nefolosite, inclusiv de la statul român şi de la ministere, pentru a construi parcuri adevărate, nemulţumindu-se cu simpla înşiruire de copaci pe aliniamentele stradale.
Primarul Nicolae Robu spune că în oraş sunt mii de astfel de terenuri, dar care nu au fost niciodată inventariate.
„Aş vrea să creştem suprafaţa verde a oraşului, dar cea adevărată. Eu nu consider că sunt spaţii verzi acele fâşii dintre trotuare şi carosabil, care nu au niciun fir de iarbă, ci conţin doar pământ care când plouă se transformă în noroi cu băltoace, iar când e vreme bună, este praf. Noroiul luat pe cauciucuri de către maşini ajunge pe şosele, în sistemul de canalizare, colmatează, iar ce rămâne pe carosabil se transformă în praf pe care noi îl inspirăm”, spune primarul Nicolae Robu.
Edilul consideră că este o prostie să plantezi copaci în astfel de spaţii, doar pentru îndeplinirea indicatorilor de suprafaţă verde şi că aceste fâşii trebuie desfiinţate, ca să nu mai producă mizerie şi a dat ca exemplu mai multe oraşe europene, precum Viena, Paris, Londra, Roma, Madrid, Praga, Budapesta sau Bucureşti, unde astfel de spaţii au fost desfiinţate şi s-au creat doar acolo unde staţionarea maşinilor este strict interzisă şi maşinile nu pot staţiona şi urca pe ele.
„Vreau să cumpărăm terenuri şi am dat sarcină să se identifice terenuri potrivite pentru a le transforma în parcuri. Trebuie să avem cât mai multe insule de verdeaţă în oraş. Primul pas este aducerea în patrimoniul PMT a terenurilor virane din oraş care aparţin diverselor ministere, statului român, şi care sunt lăsate de izbelişte. Este situaţia din Calea Lipovei, unde există terenuri virane care arată jalnic, dar pe care PMT nu poate interveni nici măcar pentru a le întreţine, pentru că nu sunt proprietatea PMT”, a explicat Robu.
El susţine că de 4 ani a făcut permanent diligenţe către guverne să transfere în patrimoniul PMT acele terenuri pentru a le putea valorifica. Alternativa sau soluţia suplimentară este achiziţia de terenuri bine situate ca să putem amenaja acolo spaţii verzi.
„Oraşul trebuie să se dezvolte armonios, dar acum tendinţa este ca pe tot terenul care există, să se construiască. Noi stăm bine faţă de alte oraşe, dar e nevoie de mult mai multe. Sunt foarte multe astfel de spaţii, dar nu s-a întocmit nici măcar o listă cu terenurile acestea care s-ar potrivi a fi transformate în spaţii verzi, în parcuri. Vom trece la inventarierea lor şi va fi şi dezbatere publică, vreau să fie transparenţă totală”, a completat edilul.

Comentarii

comentarii