Acasă Actualitate Primăria Timișoara face noi precizări privind obligativitatea purtării măștii și mănușilor

Primăria Timișoara face noi precizări privind obligativitatea purtării măștii și mănușilor

DISTRIBUIȚI

Primăria Timișoara revine cu precizări în privința măsurii care îi obligă pe timișoreni să poarte mască și mănuși în mijloacele de transport în comun și în magazine. De această dată, informațiile au venit printr-un comunicat de presă, și nu printr-o postare pe pagina de Facebook a primarului Nicolae Robu sau prin intervențiile acestuia la TV.

Municipalitatea transmite, astfel, cum a completat ulterior postării inițiale și Robu, că masca și mănușile nu trebuie să fie purtate și în spațiile deschise sau în cele în care nu se desfășoară activități cu publicul, că pot fi purtate și eșarfe și că amenzile vor fi cuprinse între 500 și 1.500 de lei pentru nerespectarea hotărârii, începând cu 25 aprilie, până atunci existând o „perioadă de grație”.

„Purtarea măştilor şi mănuşilor NU este obligatorie în spatiile deschise şi nici în cele închise în care nu se desfăşoară relaţii cu publicul. 

În locul măştilor propriu-zise, pot fi folosite şi eşarfe care acoperlă gura şi nările, avînd astfel  rolul de filtru.  Orice mănuşi sunt acceptate. 

Nerespectarea hotărârii Consiliului Local pentru Situaţii de Urgenţă se sancţionează conform Legii 61/199 I, cu amendă cuprinsă între 500 şi 1.500 de lei, plătibilă la jumătatea cuantumului minim, în condiţiile legii.

Zilele de 22, 23 şi 24 aprilie 2020 se vor constitui în “perioadă de graţie”, în care nu se vor aplica amenzi, cetăţenii care nu respectă hotărârea fiind doar atenţionaţi verbal de forţele de ordine că această hotărâre exista şi, începând din 25 aprilie 2020, pentru nerespectarea ei se vor aplica amenzi”, informează reprezentanții Primăriei Municipiului Timișoara.

Comitetul Local pentru Situații de Urgență a pus aceste decizii și într-un document intitulat „PRECIZĂRI conexe Hotărârii Consiliului Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Timișoara privitoare la purtarea de măști și mănuși în mijloacele de transport public și în spațiile închise în care se desfășoară relații cu publicul”.

Acesta, pe lângă informațiile transmise de reprezentanții Primăriei prevede și că orice tip de mănuși este acceptat, cât timp acestea sunt curate. Punctele prevederilor CLSU sunt:

„1. Purtarea măștii și mănușilor NU este obligatorie in spatiile deschise și nici în cele închise în care nu se desfășoară relații cu publicul.

2. Introducerea obligativității purtării măștii și mânușilor s-a făcut constatând că aproape în fiecare zi apar, in orașul nostru, noi și noi îmbolnăviri cu SARS-CoV-2 și dorind – așa cum suntem convinși că iți dorește orice timișorean- ca acest lucru să înceteze cat mai curând, pentru a ne putea întoarce la viața noastră obișnuită, prin relaxarea / eliminarea pas cu pas a restricțiilor.

3. În locul măștilor propriu-zise, pot fi folosite și eșarfe care acoperă gura și nările, având astfel rolul de filtru.

4. Orice mănuși sunt acceptate – evident: subînțelegându-se că ele trebuie să fie curate! –, scopul fiind evitarea, pe de o parte, a lăsării virușilor de pe mâini pe diverse obiecte de către persoanele infectate – este cunoscut: mulți cetățeni îmbolnăviți nu se simt, nu se știu purtători de viruși –, iar pe de altă parte, a luării de viruși pe mâini, de unde pot apoi ajunge în aparatul respirator, de către persoane sănătoase.

5. Nerespectarea hotărârii Hotărârii Consiliului Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Timișoara se sancționează conform Legii 61/1991, cu amendă cuprinsa intre 500 și 1.500 de lei, plătibilă la jumătatea cuantumului minim, in condițiile legii.

6. Zilele de 22, 23 și 24 aprilie 2020 se vor constitui în perioadă de grație, în care nu se vor aplica amenzi, cetățenii care nu respectă hotărârea fiind doar atenționați verbal de forțele de ordine că această hotărâre există și că începând din 25 aprilie 2020, pentru nerespectarea ei se vor aplica amenzi”.

Comentarii

comentarii