Acasă Actualitate Primarul Timişoarei i-a trimis premierului României proiectele prioritare pentru oraş care necesită...

Primarul Timişoarei i-a trimis premierului României proiectele prioritare pentru oraş care necesită finanţare de la guvern

DISTRIBUIȚI

Având în vedere că proiectul legii bugetului pe 2017 va intra în dezbaterea guvernului şi apoi în parlament, spre aprobare, primarul Nicolae Robu nu a ratat momentul să-i trimită premierului Sorin Grindeanu lista cu cele 15 mari proiecte majore, prioritare pentru cetăţenii Timişoarei şi ai judeţului, inclusiv pentru sprijinirea proiectului Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021.
Edilul timişorean atrage atenţia, în scrisoarea către premier, că judeţul ocupă locul trei pe ţară în privinţa contribuţiei la bugetul consolidat al statului, dar a fost mereu uitat de guvernanţi.
Obiectivele majore prezentate de primar sunt: Centura Sud, Centura Vest, Racordul la autostradă de la bifurcaţia Arad – Sînandrei, Spitalul regional, Institutul oncologic, Noua maternitate, Noul stadion de 42.000 locuri, Noua sală polivalentă de 16.000 locuri, Bazinul de înot olimpic, Reabilitarea şi modernizarea Gării de Nord, Centrul intermodal de mărfuri, Centrul intermodal de pasageri, Modernizarea şi extinderea aeroportului, Muzeul Naţional al Revoluţiei Române din Decembrie 1989, Angajamentele bazate pe fonduri guvernamentale din proiectul Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021, conform portofoliului convenit cu Ministerul Culturii.
Acestea sunt ”obiectivele de interes major pentru municipiul Timişoara, dar în majoritatea lor, de interes la fel de mare pentru judeţul nostru şi pe care guvernul trebuie să le realizeze în Timişoara, respectiv în vecinătatea imediată a Timişoarei, aşa cum a procedat în cazul multor alte oraşe din Romania (Cluj, Craiova, Oradea, Sibiu etc.), cu rugămintea de a susţine introducerea lor la finanţare în 2017, cu continuare în anii următori”, spune Nicolae Robu în scrisoarea adresată premierului Sorin Grindeanu.
Întrucât aceste obiective nu sunt în jurisdicţia primăriei, ci în cea a guvernului, municipalitatea nu are voie să le finanţeze, dar Robu reiterează disponibilitatea ca în limitele permise de lege, Primăria Timişoara să preia o parte din investiţiile în cauză, inclusiv la nivel financiar.
”Primăria Municipiului Timişoara a asumat şi va asuma, în continuare, proiecte mari de modernizare / dezvoltare / înfrumuseţare a oraşului, cu finanţare pe fonduri europene nerambursabile, respectiv pe fonduri locale, pentru acestea din urmă, cu excepţia celor angajate prin candidatura la titlul de Capitală Europeană a Culturii, agreate cu Ministerul Culturii, respectiv cu excepţia celui aferent extinderii Spitalului de Copii, agreat cu Ministerul Sănătăţii, pentru care am depus documentele corespunzătoare la ministerele citate, nesolicitând sprijin de la guvern. Cu atât mai mult, considerăm că oraşul nostru, unul dintre cei mai mari contributori la bugetele centralizate ale ţării, merită aplecare din partea guvernului”, susţine Robu.
Obiectivele 1, 3 şi 8 din listă au deja aprobările de rigoare pentru etapele incipiente ale investiţiilor în cauză, fiind necesare doar însuşirea lor şi de către guvernul actual şi, bineînţeles, alocarea de fonduri, pentru ca ele să poată avansa. De asemenea, obiectivele 7 şi 9 sunt cuprinse în lista sinteză a Companiei Naţionale de Investiţii, fără să fi beneficiat însă, până acum, deloc, de finanţare.
”Adăugăm că toate aceste obiective, cu excepţia celor din poziţiile 4-6, sunt de interes major pentru exercitare de către Municipiul Timişoara, în 2021, în bune condiţii, în numele României, a titlului de Capitală Europeană a Culturii, câştigat prin competiţie cu alte 13 oraşe de primă importanţă ale ţării noastre”, spune Nicolae Robu, pe pagina sa de facebook.

Comentarii

comentarii