Acasă Eveniment Primele negocieri dintre medicii de familie, Ministerul Sănătăţii şi CNAS au eşuat

Primele negocieri dintre medicii de familie, Ministerul Sănătăţii şi CNAS au eşuat

DISTRIBUIȚI

Doctorii de familie şi autorităţile medicale încearcă să “o dea la pace”, dar fără succes. După primele victorii în instanţă ale unui număr de 14 organizaţii ale medicilor de familie, inclusiv a Patronatului Medicilor de Familie Arad, împotriva Ministerului Sănătăţii (MS) şi a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Federaţia Naţională a Patronatului Medicilor de Familie (FNPMF) şi Societatea Naţională a Medicilor de Familie  (SNMF) au răspuns, la sfârşitul săptămânii trecute, invitaţiei CNAS de a purta negocieri pe marginea proiectului de norme la Contractul Cadru pentru anii 2011-2012. Fluturaşi pentru timişoreni

Dr. Elisabeta Spătaru, vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie Timiş şi membru în Colegiul Director al FNPMF, a spus că primii care vor pierde, dacă se va aplica noul contract în forma publicată, vor fi pacienţii, fiindcă le este mult redusă accesibilitatea la medic prin programarea binecunoscută deja, prin limitarea numărului de consultaţii la cabinet (20/zi), prin limitarea prezentărilor pacientului, pentru o anumită boală la consultaţii, introducerea cardului de sănătate şi a coplăţii, din 2011. Pentru medici, noul contract înseamnă faliment, dacă îl vor semna. De aceea, medicii de familie din Timişoara au început să împartă flutaraşi pacienţilor pentru a-i informa despre noile prevederi aberante ale MS şi CNAS.

Blocajul negocierilor

Delegaţia CNAS a fost condusă de preşedintele Lucian Duţă, iar cea a MS de către secretarul de stat Raed Arafat. Conform protocolului semnat în 7 aprilie 2010, organizaţiile reprezentative ale medicilor de familie ar fi trebuit consultate înainte de iniţierea unor asemenea acte legislative, lucru ignorat de MS. “La început, reprezentanţii MS şi CNAS au fost relativ deschişi consultărilor, fiind dispuşi să revină pe unele aspecte legate atât de drepturile pacienţilor, cât şi de cele ale medicilor, dar punctele rămase însă în litigiu au fost mai numeroase. Discuţiile s-au blocat definitiv în momentul în care Lucian Duţă a oferit un ultimatum – fie medicii de familie concep până marţi, 1 martie 2011, un set de norme, dar cu 3 condiţii: să se menţină raportul 50/50, să ne încadrăm în bugetul actual şi să rămână bugetul orientativ la medicamente, fie va scrie o declaraţie de presă în care să arate că doar finanţarea este problema cheie şi că dorim doar mai mulţi bani. Am refuzat să cedăm la acest şantaj şi am declarat închise negocierile. Noi, medicii de familie, ne exprimăm în continuare disponibilitatea de a rezolva criza în care zelul legislativ al ministerului a aruncat medicina de familie, suntem deschişi la discuţii şi ne exprimăm speranţa că MS şi CNAS vor găsi soluţii la problemele majore ridicate de noi”, a spus dr. Rodica Tănăsescu (foto stânga), preşedintele SNMF. “Trebuie să se întâmple o calamitate să se vadă că fără medicii de familie nu se poate?”, a spus dr. Claudia Iftode (foto dreapta), vicepreşedintele PMF Timiş.
 

Comentarii

comentarii