Acasă Eveniment Primăria trebuie să ne scape de praf

Primăria trebuie să ne scape de praf

DISTRIBUIȚI

Până în 1 mai

Garda de Mediu Timiş – Comisariatul Judeţean Timiş i-a dat termen data de 1 mai Primăriei Timişoara pentru a rezolva cauzele poluării cu praf în capitala Banatului: administrarea şi amenajarea spaţiilor verzi, şantiere, gropile şi reparaţiile străzilor, măturarea şi spălarea carosabilului. “După 1 mai vom face analize la sânge ale acestor aspecte şi vom da amenzi, dacă va fi cazul”, a spus Marian Eperieş, prim-comisar al Comisariatului Judeţean Timiş. Asociaţiile de locatari – obligate să măture în faţa blocului

Adrian Orza, viceprimarul Timişoarei, a răspuns că Primăria Timişoara este singura instituţie care a luat şi ia măsuri concrete pentru reducerea poluării cu praf, când ar trebui să se implice toate instituţiile cu atribuţii în domeniu. Primăria chiar a început decaparea spaţiilor verzi care sunt mai înalte decât bordurile. Aceste spaţii reprezintă una dintre principalele cauze ale poluării. Când plouă, apa antrenează pământul pe carosabil, iar roţile maşinilor îl transformă în praf. De asemenea, au loc acţiuni şi de curăţare a noroiului de pe marginea străzilor. O altă normă impusă de către primărie este obligaţia asociaţiilor de locatari-proprietari să îşi măture spaţiul din faţa blocurilor şi a caselor. Autorităţile interzic şoferilor să intre cu maşinile murdare în oraş şi impun măsuri drastice de protecţie a mediului în cadrul şantierelor. Conform normelor impuse de către Comisia Europeană, pentru un oraş ca Timişoara sunt acceptate 7 depăşiri la PM 10 într-un an. Din păcate, în 2010, la Staţia TM 1 Calea Şagului au fost 51 depăşiri, iar la Staţia TM 7, Calea Aradului, au fost 41.

Programul antipraf în Timişoara

Evaluarea şi gestionarea calităţii aerului înconjurător este unul din aspectele vulnerabile cu care se confruntă aglomerarea Timişoara datorită depăşirilor înregistrate la indicatorul pulberi în suspensie PM10 de mai mulţi ani.
Primul pas a fost elaborarea, aprobarea şi coordonarea implementării “Programului integrat de gestionare a calităţii aerului în judeţul Timiş”, aprobat în luna mai 2010. Cu sprijinul Instituţiei Prefectului Judeţului Timiş sunt organizate întâlniri lunare cu caracter operativ cu toate organismele responsabile. Ca urmare a acestor demersuri s-a stabilit ca frecvenţa întâlnirilor operative să fie mai intensă şi s-a decis constituirea unei echipe operative cu reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii de control: Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Timiş; Poliţia Rutieră Timişoara; Poliţia Locală Timişoara; Registrul Auto Român, alături de reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Timişoara – Direcţia de Mediu şi Direcţia Tehnică şi ai Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timişoara. Secretariatul Tehnic este asigurat de către Primăria Timişoara. S-a decis împărţirea municipiului în zone operative, care sunt verificate zilnic, în teren.
 

Comentarii

comentarii