Acasă Actualitate Primul planetariu din România, înființat la UVT, dotat cu un proiector de...

Primul planetariu din România, înființat la UVT, dotat cu un proiector de 100.000 de euro

DISTRIBUIȚI

Primul planetariu înființat în România cel de la Universitatea de Vest din Timișoara, în urmă cu 60 de ani, a trecut printr-o etapă de modernizare și dotare cu echipamente de generație nouă.

Intrat în rețeaua internațională a planetariilor în 2023, Planetariul UVT a fost instalat de regretatul profesor și rector Ioan Curea.

Miercuri 10 aprilie, în prezența rectorului Marilen Pirtea și a prorectorului, Mădălin Bunoiu, cu ocazia inaugurării noilor funcționalități instalate după etapa de modernizare și dotare cu echipamente, a avut loc un workshop demonstrativ, la sediul principal UVT.

Întâlnirea a debutat cu o demonstrație de proiecție în planetariu, iar Marilen Pirtea a prezentat și aparatul de 100.000 de euro pe care UVT l-a achiziționat pentru a dota planetariul.

Noul obiectiv este mult mai evoluat și permite realizarea unor proiecții mult mai bune.

Achiziționarea a făcut parte dintr-un program mult mai amplu de dotări ale UVT din fonduri de la UE.

Primul planetariu din România a fost adus de la firma Zeiss și instalat la Universitatea de Vest din Timișoara în 1964, de către profesorul si rectorul Ioan Curea. La acel moment, dotarea a costat 200.000 de lei, sumă acoperită din buget public, de către Ministerul Educației.

Acum, planetariul UVT se află în grija Facultății de Fizică, aceasta realizând înscrierea pentru prima dată a acestui planetariu în baza de date internațională a planetariilor.

Dotările planetariului sunt utilizate în regim gratuit pentru elevi și studenți, oferind 24 de locuri, proiectorul original fiind de tip Zeiss ZKP-1.

Planetariul poate servi cu succes pentru instruirea elevilor și studenților în domeniul astronomiei, după perioada pandemică acesta deschizându-se pentru public, începând cu 2 noiembrie 2022.

De atunci numărul de vizitatori elevi ai planetariului a trecut de 5.000, fiind înregistrate aproximativ 200 de vizite, fiecare cu 24 până la 40 de elevi, toate în regim gratuit.

Importanța înscrierii planetariului timișorean în baza de date internațională a planetariilor face referire la deschiderea oportunităților pentru viitoare programe comune de pregătire, alături de partenerii internaționali din rețea.

Faptul că nu sunt multe planetarii în lume care să fie supervizate de facultăți de profil și care să fie oferite gratuit, în regim de vizitare, la dispoziția elevilor si studenților, amplifică atractivitatea acestui obiectiv.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea, a concluzionat:

 „Așa cum o dovedește experiența de utilizare a planetariului pentru cursul de astronomie și astrofizică, această dotare susține programele de popularizare a științei, iar legătura internațională cu alte planetarii care funcționează prin supervizarea universitară dezvoltă noi premise pentru participarea studenților la studiile internaționale de astrofizică.

 De asemenea, sunt vizate schimburile de date și schimburile de programe, chiar realizarea de conferințe internaționale găzduite de UVT, prin fructificarea existenței planetariului.”

Comentarii

comentarii