Acasă Actualitate Procesiunea prieteniei – un gest de respect și evlavie față de martirii...

Procesiunea prieteniei – un gest de respect și evlavie față de martirii Revoluției de la Timișoara 89

DISTRIBUIȚI

Pe melodia și pe versurile imnului Timișoarei, sâmbătă, 2 septembrie, la ora 15.00, în spațiu sacru cuprins între Opera Timișoarei și Catedrala Mitropolitană, au răsunat iarăși sloganurile Revoluției de la Timișoara, din piepturile a peste 3.500 de tineri ortodocși români veniți din întreaga lume.

“Există Dumnezeu!”, “Azi în Timișoara,  mâine în toată țara!” “Noi nu plecăm, noi nu murim!” sau “Hristos a înviat”, cu răspunsul: “Adevărat a inviat!”

Peste 3.500 de tineri ortodocși români și de alte naționalități, în frunte cu IPS Ioan, mitropolitul Banatului, alături de preoții veniți din Banat, din întreaga țară și de peste tot din lume, au participat la Procesiunea prieteniei.

Manifestarea a fost un gest de respect și evlavie față de martirii Revoluției de la Timișoara 89 și pentru a trimite un mesaj de pace, prietenie și de respect față de valorile creștine tradiționale.

Cei 3500 au pornit de pe bdul.Eroilor, iar primul popas a fost în fața Operei Naționale, unde în urmă cu aproape 34 de ani peste 200.000 de timișoreni au strigat “Exista Dumnezeu!” și “Libertate!”

De fapt, punctul culminant al momentului, a fost când la îndemnul ÎPS Ioan cei peste 3.500 de tineri au îngenunchiat cu fața la catedrală și au spus “Tatăl nostru!” exact cum au făcut cei peste 200.000 de timișoreni în urmă cu aproape 34 de ani.

În discursul ÎPS Ioan a spus, metaforic:

“Primul balcon din țară a rămas balconul Operei de la Timișoara. Aici s-a strigat pentru prima oară după zeci de ani de comunist “Există Dumnezeu”, în decembrie 1989.
Primul balcon din țară a fost și rămâne Timișoara. S-au mai grăit și din alte balcoane, dar aici s-a strigat pentru prima oară “Există Dumnezeu!” , “Cu noi e Dumnezeu” sau “Libertate!”

Aici, tineri ca frățiile voastre din căminele studențești din Timișoara, împreună cu muncitorii de la unitățile economice, și-au dat punct de întâlnire exact aici în locul sacru situat între Piața Operei devenită mai târziu Piața Victoriei și Catedrala Mitropolitan.

Acest spațiu l-am declarat spațiu sacru.

Dragi tineri, Timișoara a fost pentru cinci zile oraș fără țară și a luptat singur împotriva dictaturii comuniste.

A fost primul oraș eliberat de comunism și a întrerupt legăturile cu autoritățile de stat comuniste și s-a declarat oraș liber”.

Mitropolitul a dat exemple și de preoți care au participat la nemijlocit la revoluție, cum sunt Ioan Mura din Calacea și preotul Jinga care a și fost rănit.
Procesiunea Prieteniei a urmat următorul traseu: bd. Eroilor de la Tisa, Aleea F.C. Ripensia, Pasajul Michelangelo, str. Michelangelo, Bvd. Ion C. Brătianu, Piața Iancu Huniade (Muzeul Banatului), Opera Națională Română, Catedrala mitropolitană.

Peste 3.500 de tineri cu vârste între 16 și 35 de ani participă la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși (ITO) 2023, care se desfășoară în perioada 31 august – 3 septembrie la Timișoara și are ca temă cuvintele adresate de Mântuitorul Iisus Hristos ucenicilor: „Voi sunteți prietenii mei”.

Edițiile anterioare s-au desfășurat anual, începând din 2014. Întâlnirea de la Timișoara vine după o pauză de patru ani din cauza pandemiei. Următoarea ediție va fi organizată la București.

 

Comentarii

comentarii