Acasă Actualitate Produse tradiționale de munte, la Băile Herculane

Produse tradiționale de munte, la Băile Herculane

DISTRIBUIȚI

O nouă manifestare agricolă se adaugă reperelor economice, sportive, culturale sau sociale din stațiune de pe Cerna

targ herculane

Cu toate că a fost o vreme rece, acest lucru nu i-a împiedicat pe iubitorii de produse tradiționale din Caraș-Severin și Mehedinți să participe, la sfârșitul săptămânii trecute, la un târg de astfel de produse, organizat în piața agroalimentară a stațiunii Băile Herculane, cu ocazia Zilei Naționale a Traiului de Munte.

Organizatorii s-au arătat mulțumiți de eveniment spunând că au reușit să spargă gheața și să organizeze un astfel de eveniment la munte, la fel și vizitatorii. Au fost prezenți la târg meșteri de mezeluri, de brânzeturi, apicultori, artizani și mulți alții. Clienții s-au declarat și ei bucuroși de gusturile vechi, al pâinii coapte în cuptor, al brânzei și cașului de casă ori al cârnaților de capră, afumați, al răchiei, sucului natural de mere proaspete și au cumpărat din bunătățile expuse. „Produsele noastre sunt făcute numai din ingrediente naturale, fără conservanți, aditivi sau alte ingrediente la modă. Așa se face că gustul este așa cum trebuie să fie. Avem cârnați, slănină, pastramă, costiță, toate din producție proprie după rețetele bunicilor”, ne spunea unul dintre producătorii veniți dintr-un sat de munte al Carașului.
Manifestarea, aflată, la prima ediție, ne spune Sebastian Purec, directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Caraş-Severin, face parte din proiectul „PACINFO! Rolul social şi de mediu al agriculturii în regiunile montane”, finanţat de Comisia Europeană prin Directoratul General de Agricultură şi Dezvoltare Rurală şi de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice. Implementarea proiectului, explică Purec, se face în cadrul parteneriatului dintre cele 16 agenţii judeţene de protecţie a mediului (Alba, Bistriţa – Năsăud, Braşov, Bacău, Buzău, Caraş – Severin, Cluj, Covasna, Gorj, Harghita, Hunedoara, Mureş, Neamţ, Sibiu, Suceava şi Vrancea), prin coordonarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Harghita şi sub supravegherea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.
”Aceasta este prima ediție, dar manifestarea va continua, cu sprijinul administrației locale și îi mulțumesc pentru asta dlui primar Nicușor Vasilescu, spune Sebastian Purec, director executiv al APM Reșița. Consider că producătorii de munte, agricultorii, trebuie să se întâlnească, să schimbe experiență și noi să le transmitem informațiile necesare. Vrem să avem o continuitate și deoarece e vorba de activitatea țăranului de la munte, de modul în care el exploatează resursele naturale, în respect pentru mediu, am ales Băile Herculane.” În final, organizatorii au acordat diplome tuturor participanților.

Comentarii

comentarii