Acasă Actualitate Proiect de 20 de milioane de lei pentru lucrările de restaurare a...

Proiect de 20 de milioane de lei pentru lucrările de restaurare a Cetății Ladislau din Coronini

DISTRIBUIȚI

Aproape 20 de milioane de lei vor fi alocați pentru un proiect ce urmează a se derula în Caraș-Severin și vizează conservarea, protecția și valorificarea patrimoniului cultural, și anume, Cetatea Ladislau din comuna Coronini.

„Cetatea Coronini de pe malul Dunării, care a fost inclusă pe Lista Monumentelor Istorice în anul 2004 și care reprezintă unul dintre cele mai importante obiective turistice din zonă, se identifică cu fortificația medievală ce purta numele regelui Sfântul Ladislau. Aceasta a jucat un rol strategic de primă importanță în sistemul defensiv de pe Dunăre, conceput în vremea regelui Sigismund de Luxemburg. Cercetarea arheologică a confirmat că fortificația de la Coronini, alături de cea de la Severin, reprezentau elemente defensive majore ale liniei de apărare a Dunării la mijlocul secolului al XV-lea”, a declarat cercetător dr. Dumitru Țeicu, directorul Muzeului Banatului Montan din Reșița.
Alături de lucrările de restaurare, consolidare și amenajare-refuncționalizare a spațiilor existente, prin proiect va fi reamenajat și Turnul 3 de sud-vest, vor fi conservate zidurile și turnurile cetății cu asize de piatră, se vor amenaja platforme și pasarele, se va construi un corp anexă, se vor realiza instalații electrice și sanitare, precum și iluminat arhitectural și ambiental, se va amenaja incinta sitului și se vor realiza alei pietonale, după cum se arată pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.
„Proiectul va fi implementat pe parcursul a 44 de luni, valoarea totală a investiției fiind de 19.851.860,74 de lei, din care 19.348.458,15 lei (98% din valoarea eligibilă a proiectului) reprezintă finanțarea nerambursabilă alocată de MDRAPFE — AM POR. După finalizare, autoritățile locale estimează includerea cetății în circuitul turistic (cu minimum 750 de vizitatori pe an)”, conform reprezentanților MDRAPFE.
Cetatea medievală se află la capătul estic al localității Coronini, în locul numit de localnici Culă. Pintenul de deal se ridică la 40 metri deasupra Dunării, iar poziția strategică a cetății este deosebită, deoarece are două rânduri de fortificații de piatră. Cercetările din acest sit arată existența a cel puțin patru perioade de fortificare, care se pot distinge în timp. Primele urme de locuire datează aici din epoca bronzului. Săpăturile arheologice au relevat că în acest loc a funcționat o așezare fortificată, având două faze de construcție. Unele dintre săpături se încadrează în secolul al II-lea î.Hr., o cetate de pământ datează din secolul al V-lea d.Hr., iar fortificația care se vede și azi a fost construită în secolul al XV-lea, odată cu Cetatea Golubăț de pe malul sârbesc.
Contractul de finanțare a fost semnate în această săptămână de viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării regionale, administrației publice și fondurilor europene, proiectul urmând să fie implementat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 — Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.

 

Comentarii

comentarii