Acasă Actualitate Proiectul Timișoara 2023 Capitală Culturală Europeană – „apreciat la București”. Ce alte...

Proiectul Timișoara 2023 Capitală Culturală Europeană – „apreciat la București”. Ce alte priorități a avut Fritz în discuțiile cu miniștrii?

DISTRIBUIȚI

Marți, 9 februarie, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și-a prezentat concluziile la care ajuns în urma discuțiilor purtate săptămâna trecută la București cu miniștrii sau alți reprezentanți ai autorităților centrale. Prioritățile lui, din câte a spus, au fost cultura, infrastructura și sănătatea. Proiectul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii a fost și primul despre care a vorbit primarul.

„Am găsit o mare deschidere pentru Timișoara, pentru județul Timiș. Este clar că faptul că Timișoara va fi Capitală Culturală în 2023 este prezent și apreciat la București. Cred că guvernul înțelege că Timișoara, în acești doi ani, merită o susținere consistentă, nu doar în ceea ce privește cultura, ci în toată dezvoltarea urbană. Ne prezentăm aici ca ambasadori ai României în fața Europei. Este important să ne prezentăm bine”, a declarat Fritz.

În discuțiile cu ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, primarul a insistat pe susținere financiară în transformarea fostei secții de dermatologie în centru cultural multifuncțional, reabilitarea cinematografelor Victoria, Dacia și, posibil, Studio și Timiș, dar și suplimentare de fonduri pentru reabilitarea fațadei Operei Naționale. Un prim pas ar fi organizarea unei întâlniri cu principalii agenți culturali din oraș, vineri, la ora 17.00.

Alte întâlniri ale lui Fritz au fost cu miniștrii de la Dezvoltare, Fonduri Europene, Transporturi, dar și cu vicepremierul Dan Barna. O principală problemă remarcată de Fritz ar fi că proiectele propuse de Timișoara până acum pentru finanțare europeană sau națională nu aduc acel element de inovație care să le facă eligibile pentru și mai multe surse de finanțare.

„Avem această problemă: trebuie să absorbim banii din PNRR, cu proiecte finalizate până în 2026, sunt 30 de miliarde de lei. Proiectele trebuie să împingă niște reforme, nu pot să fie doar niște construcții cum ar fi fost acum 10 sau 15 ani. Ăsta e focusul. Noi acum trebuie să găsim un mix bun între proiectele mature și generarea de proiecte inovatoare, noi, pentru a ne mișca în direcția potrivită. , Comisia Europeană și guvernul vor, cu acești bani, să finanțeze niște reforme structurale. Toate proiectele noastre trebuie să se înscrie în anumite trenduri”, a mai declarat primarul.

Dintre proiectele discutate de Fritz la București, acesta a amintit, încă o dată, de propunerea unui nou spital municipal, echiparea noului spital de copii, proiectul noii maternități, șantierul de pe Constantin Prezan, complexul sportiv din Lipovei, extinderea Școlii Generale nr.30, centrul educațional Kuncz. Deși în cazul unora, finanțate teoretic de primărie, mai trebuie doar dat ordinul de începere a lucrărilor, Fritz ar fi insistat ca o pare din efortul financiar să fie preluat de guvern, din fonduri naționale sau din fonduri europene.

Acesta a ținut să precizeze că primăria are aproape 400 de proiecte de investiții în diferite faze de derulare, dar doar pentru unele vor fi și prevăzute fonduri în bugetul pe 2021. Momentan, din câte a spus Fritz, se lucrează la alcătuirea unei liste de priorități.

Comentarii

comentarii