Acasă Economic Reglementări europene pentru evitarea „şocului facturii”

Reglementări europene pentru evitarea „şocului facturii”

487
DISTRIBUIȚI

De la 1 iulie, plafon limită implicit pentru traficul de date în roaming

În conformitate cu reglementările europene în vigoare, începând cu data de 1 iulie 2010 operatorii de telefonie mobilă vor aplica un plafon implicit (financiar sau exprimat în volum, cu o valoare de cel mult 50 de euro/lună fără TVA) utilizatorilor finali care nu au optat pentru unul dintre plafoanele maxime propuse de către operatori pentru folosirea serviciilor de comunicaţii de date în roaming. La atingerea pragului stabilit, operatorii vor suspenda serviciul de comunicaţii de date în roaming pentru utilizatorii care nu au specificat faptul că doresc, în continuare, furnizarea acestui serviciu. Odată cu intrarea în vigoare a modificărilor reglementărilor europene referitoare la roaming, operatorii de servicii de comunicaţii mobile trebuie să respecte o serie de obligaţii suplimentare în vederea protejării intereselor utilizatorilor de servicii de comunicaţii de date în roaming. Astfel, operatorii trebuie să asigure utilizatorilor europeni care folosesc servicii de comunicaţii de date în roaming pe teritoriul Uniunii Europene facilitatea de a suspenda accesul la aceste servicii în momentul atingerii unui anumit plafon financiar sau exprimat în volum pentru traficul de date, pentru a nu depăşi cheltuielile estimate şi pentru a proteja în acest fel utilizatorii de „şocul facturii” la final de lună. Începând cu data de 1 iulie 2010, operatorii vor aplica utilizatorilor de servicii de comunicaţii de date în roaming care nu au optat pentru un alt plafon până la această dată plafonul implicit stabilit de reglementările europene: fie un plafon financiar de maxim 50 de euro/lună (fără TVA), fie un plafon exprimat în volum a cărui valoare să nu depăşească 50 de euro/lună (fără TVA). Utilizatorii pot solicita operatorilor schimbarea plafonului financiar implicit sau, după caz, eliminarea acestuia.
„Stabilirea unui plafon-limită pentru serviciile de comunicaţii de date în roaming asigură o mai mare transparenţă şi o mai bună protejare a utilizatorilor, limitând riscurile conectării şi descărcării automate şi necontrolate de date în roaming. În plus, îi sfătuim pe toţi utilizatorii de telefonie mobilă care se află pe teritoriul României, dar în apropiere de graniţă, să fie atenţi ca telefonul mobil să nu se conecteze automat la reţeaua ţării vecine şi să plătească astfel tarife de roaming pentru convorbiri sau transfer de date”, a declarat Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM.
În baza reglementărilor Comisiei Europene, utilizatorii de servicii de comunicaţii de date în roaming au posibilitatea de a opta, începând cu 1 martie 2010, din proprie iniţiativă şi gratuit pentru un plafon financiar sau exprimat în volum corelat unei perioade de utilizare specificate, precum şi pentru un serviciu prin care li se furnizează informaţii privind consumul acumulat pentru serviciile de comunicaţii de date în roaming. Această facilitate le garantează utilizatorilor de servicii de telefonie mobilă în roaming că accesul la internet va fi automat blocat după atingerea plafonului specificat pentru serviciile de comunicaţii de date în roaming. Atunci când se apropie de acest plafon, utilizatorii primesc o notificare de avertizare pe telefonul mobil sau alt dispozitiv al serviciului de roaming (SMS, e-mail, fereastră de tip pop-up pe ecranul calculatorului etc.). În momentul în care acest plafon este depăşit utilizatorii primesc o altă notificare prin care li se indică procedura de urmat  în cazul în care doresc să solicite continuarea furnizării serviciilor respective, precum şi costurile asociate fiecărei unităţi suplimentare care urmează să fie consumată. Dacă utilizatorii serviciului de roaming nu răspund în mod adecvat la notificarea primită, furnizorul din ţara de origine sistează imediat furnizarea şi facturarea către utilizatori a serviciilor de comunicaţii de date în roaming, cu excepţia cazului în care utilizatorii solicită continuarea sau reluarea furnizării serviciilor respective. În luna iunie 2010, tarifele de bază ale operatorilor din România pentru serviciile de comunicaţii de date în roaming, în interiorul Uniunii Europene, se încadrau în intervalul 2 – 5 EUR per megabyte (fără TVA). De asemenea, începând cu data de 1 iulie 2010, valoarea maximă a tarifului pentru apelurile efectuate în roaming va scădea de la 0,43 la 0,39 euro/minut, fără TVA, în timp ce valoarea maximă a tarifului pentru apelurile primite în roaming va scădea de la 0,19 la 0,15 euro/minut, fără TVA în cazul utilizatorilor care au optat pentru pachetul Eurotarif. Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii va monitoriza aplicarea reglementărilor europene cu privire la implementarea mecanismelor de protejare a utilizatorilor serviciilor de comunicaţii de date în roaming prin introducerea plafonului-limită. Mai multe informaţii despre serviciul de roaming, comunicaţii de date în roaming, reglementări şi modalităţi de tarifare puteţi găsi pe pagina de internet ANCOM, aici.
 

Comentarii

comentarii