Acasă Actualitate Remember Revoluţia din Decembrie 1989 Timişoara

Remember Revoluţia din Decembrie 1989 Timişoara

DISTRIBUIȚI

la 24 de ani de la revolutie  fotoDSCF4908Cu prilejul împlinirii a 24 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989, vor avea loc expoziţii, lansări de carte, proiecţii de filme, pelerinaje, dezbateri, slujbe religioase şi depuneri de coroane în memoria eroilor martiri care s-au jertifit pentru libertate.

 

Remember decembrie 1989

În 16 decembrie, de la 12.30, se va deschide expoziţia de tehnică mixtă în foaierul Operei Române, realizată de tinerii artişti plastici timişoreni, şi expoziţia de fotografie documentară şi proiecţie de film documentar „Remember decembrie 1989”. La ora 15.00, în Sala de Consiliu a Primăriei Timişoara, va avea loc Şedinţă Festivă dedicată aniversării a 24 de ani de la începutul Revoluţiei Române din decembrie 89, iar de la ora 18.00, la Operă, spectacolul aniversar „Naşterea Mântuitorului şi renaşterea României în decembrie 1989”. În Piaţa Victoriei, de la ora 20.00, vor fi aprinse candele în memoria victimelor Revoluţiei din decembrie 89. 17 decembrie va fi zi de doliu în municipiul Timişoara. La ora 10.00, se va ţine slujba de pomenire a eroilor martiri – Catedrala Mitropolitană din Timişoara, urmată de depunerea de coroane, la ora 13.30, deplasare la Cimitirul Eroilor, slujba de pomenire a eroilor martiri. La ora 19.00, moment de reculegere, cu lumânări, în memoria eroilor-martiri ai Revoluţiei din decembrie 1989 din Timişoara, pe treptele Catedralei Mitropolitane.

„Noi Nu murim!”

Asociaţia Memorialul Revoluţiei Timişoara, în colaborare cu Primăria Timişoara organizează, în perioada 1-28 decembrie 2013, o serie de manifestări, cu prilejul aniversării a 24 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989, de la Timişoara. În 18 decembrie, de la ora 10.00, vor fi depuse coroane la monumentele eroilor timişoreni căzuţi la Revoluţia din Decembrie 1989, împreună cu elevii premianţi din şcolile din Timişoara şi judeţul Timiş. Plecarea se face din faţa Primăriei Timişoara, pe traseul: Podul Mihai Viteazul – Fântâna Martirilor – Muzeul Banatului – Martirii – Biserica din Sinaia – Biserica Plângătoare – Calea Martirilor – Monumentul Deschidere – Podul Decebal – Pieta – Piaţa Traian – Clopotul – Bv. Tache Ionescu – Învingătorul – Calea Lipovei – Eroica, Cimitirul Eroilor – Piaţa Sf. Gheorghe – Continental – Evoluţie – P-ţa 700 – Omul ţintă – Complexul studenţesc – Monument omagial – Spitalul Judeţean – Monumentul Deschidere.
În perioada 19-20 decembrie, va avea loc deplasarea la Bucureşti-Popeşti-Leordeni, iar în 19 decembrie, la ora 12.00, la Uniunea Scriitorilor din Timişoara, vor fi lansate cele mai noi cărţi apărute la Memorialul Revoluţiei.
În 17 decembrie, de la ora 12.00, la Memorialul Revoluţiei, str. Oituz nr. 2B, va avea loc o prezentare de carte şi proiecţie film. Va fi lansată cartea Brânduşei Armanca, „Frontieriştii. Istoria recentă în mass-media”, ediţia a II-a revăzută şi adăugită, Editura Curtea Veche, Bucureşti, 2011 (tradusă şi în limba maghiară). Va fi proiectat Filmul „Li se spunea frontieriştii”, TVR Timişoara, scenariu Brînduşa Armanca, regia Dan Raţiu.
În 20 decembrie, de la ora 17.00, va fi prezentat vernisajul de fotografii despre Revoluţia Română, pregătite de dr. George-Martin Copăceanu, iar în 21 decembrie va avea loc pelerinajul în Slatina-Olt, pe urmele martirilor timişoreni dispăruţi în Revoluţie. Se vor depune coroane la Troiţa Eroilor Români din centrul oraşului – Unitatea Militară de Poliţie din Slatina (Poarta II) şi la Spitalul Judeţean Slatina, apoi va avea loc o slujbă de pomenire, urmată de rugăciuni şi colinde. La sfârşitul pelerinajului se vor aprinde lumânări şi va avea loc un parastas.

Comentarii

comentarii