Acasă Actualitate Românii s-au întâlnit cu românii

Românii s-au întâlnit cu românii

362
DISTRIBUIȚI

Potrivit hotărârilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi a îndrumărilor Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Episcopia Caransebeşului a organizat a treia misiune ortodoxă românească în mijlocul românilor de la Sudul Dunării, de pe Valea Moravei Sârbească.
În după amiaza celei de-a doua zi de Paşti, delegaţia Episcopiei Caransebeşului (foto), condusă de către Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian, a vizitat Episcopia Daciei Felix din Vârşeţ, unde au fost întâmpinaţi de Preasfinţitul Părinte Episcop Daniil, chiriarhul locului. De asemenea, au mai fost vizitate Parohiile Straja, Grebenaţ şi Kovin din Banatul Sârbesc, unde preoţii, alături de epitropii bisericilor, au primit daruri din partea Eparhiei Caransebeşului. În seara aceleiaşi zile, delegaţia a poposit în localitatea Isacova din Valea Moravei, unde s-a construit a doua biserică ortodoxă românească din Protopopiatul Dacia Ripensis. În această biserică s-a săvârşit de către cei doi ierarhi, alături de preoţii şi credincioşii prezenţi, slujbă de Paşti şi Vecernia.

În a doua zi a vizitei, în zorii zilei, Preasfinţitul Părinte Lucian, împreună cu Preasfinţitul Părinte Episcop Daniil al Daciei Felix, înconjuraţi de un sobor preoţesc şi diaconesc, au oficiat Sfânta Liturghie arhierească. Aceasta a fost prima liturghie a praznicului Învierii Domnului organizată în biserica din Parohia Isacova. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de către preoţi şi diaconi de la catedrala episcopală "Sf. Mare Mucenic Gheorghe" din Caransebeş, alături de tineri elevi seminarişti ai Seminarului Teologic "Ioan Popasu" din Caransebeş, originari din Banatul Sârbesc. La eveniment s-au împărtăşit un număr însemnat de credincioşi, dornici să asculte slujba în limba română. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de către PSS Lucian, care a încurajat credincioşii să-şi păstreze identitatea şi limba, neuitând a se ruga în graiul strămoşilor lor, care nu este altul decât graiul românesc, dar în dialect bănăţean. Originar fiind din Banat şi păstorind o eparhie din Mitropolia Banatului, Preasfinţia Sa le-a mărturisit românilor că a fost, este şi va fi alături de Episcopia Daciei Felix şi de credincioşii ei, care în trecut au avut arhipăstorul în cetetea Caransebeşului. În încheiere, toţi credincioşii au primit daruri din partea Eparhiei Caransebeşului – compact  discuri cu pricesne la praznicul Învierii Domnului, icoane, reviste, cărţi de rugăciune şi alte daruri, menite a păstra trează conştinţa de român ortodox a credincioşilor de pe Valea Moravei.

Comentarii

comentarii