Acasă Actualitate S-a întors din Spania pentru a-şi deschide o afacere în Timiş, dar...

S-a întors din Spania pentru a-şi deschide o afacere în Timiş, dar Primăria Coşteiu îl respinge

DISTRIBUIȚI

Primarul din Coşteiu: „Hârtiile îi acoperă pe cei vii şi pământul pe cei morţi”

În timp ce tinerii din România iau drumul străinătăţii pentru o viaţă mai bună şi nu se mai întorc niciodată, Valentin Budulan (foto), din satul Hezeriş, comuna Coşteiu, judeţul Timiş, după ce a muncit şapte ani în Spania şi a strâns nişte bani, a decis să revină în ţara şi să pună pe picioare o afacere în domeniul agricol. Din nefericire, a fost o decizie foarte proastă.

 

A pierdut finanţarea prin Măsura 112
 
Valentin a aflat că dacă accesează Măsura 112 – Instalarea tinerilor în mediul rural poate primi 40.000 de euro de la Uniunea Europeană, prin Ministerul Agriculturii. După ce şi-a cumpărat 150 de oi din fonduri proprii, în primăvara anului 2012 a început să pregătească dosarul pentru a primi şi banii europeni. De aici au început şi problemele. Din cauza birocraţiei excesive, nu a mai accesat fondurile.

„Credeam că aveam dosarul complet, dar, surpriză, cei de la biroul de consultanţă mi-au spus că nu sunt bune actele, dar eu am prezentat exact documentele pe care ei m-au îndemnat să le aduc. Atunci, toată afacerea mi-au dat-o peste cap. Timpul fiind limitat, nu am mai putut să refac dosarul şi am pierdut banii pentru Măsura 112”,  a povestit Valentin.

Fiindcă nu a reuşit să acceseze fondurile de la Uniunea Europeană, situaţia s-a agravat. Nici Primăria Coşteiu nu i-a mai acordat locul pentru păşune, iar tânărul investitor a rămas cu oile să le hrănească pe unde apucă.

„Am cerut păşune de la Primăria Coşteiu, dar mi s-a spus că nu au să îmi dea. Problema este că sunt crescători de animale în localitate care şi-au redus efectivul, iar suprafaţa de păşune a rămas la fel. În aceste condiţii, primăria nu vrea să ia de la ei şi să îmi dea şi mie locul ce mi se cuvine. Ceea ce nu este corect. Conform legii, primăria trebuie să le micşoreze suprafaţa de păşune”, s-a plâns Budulan.

Legea păşunilor nu poate fi aplicată

Articolul 14 aliniatul 1 din Legea 214 din 2011, arată: „Administraţia publică locală are dreptul şi capacitatea efectivă de a soluţiona şi de a gestiona pajiştile proprietate publică şi privată ale localităţii, în interesul colectivităţii locale pe care o reprezintă, pe criterii obiective şi nediscriminatorii, în condiţiile legii”. Din păcate, în acest moment, această lege care trebuia să intre în vigoare din ianuarie 2013 nu este aplicabilă, fiindcă nu au fost elaborate normele metodologice. Probabil din această cauză nici administraţia locală din Coşteiu nu vrea să o respecte.

Iată şi răspunsul primarului Petru Carebia, din comuna Coşteiu: „În urmă cu un an, am dat păşunea pe o perioadă de cinci ani crescătorilor de animale în funcţie de numărul efectivelor pe care le deţineau. Acum, nu pot să le diminuez suprafaţa, fiindcă mă dau în judecată. În momentul acela, domnul Budulan nu avea oi. Dacă acei proprietari vin cu documentul şi susţin că au oi, eu nu pot să susţin că nu au. Nu pot să mă lupt cu oamenii să le iau păşunea. Ştiţi cum e? Hârtiile îi acoperă pe cei vii şi pământul pe cei morţi”.

Tânărul Budulan nu cedează şi ameninţă că dă Primăria Coşteiu în judecată, pentru a i se face dreptate.

Comentarii

comentarii